EKONOMİ

Dilek Güngör : Tribün ekonomistleri!

Tarih
06 Aralık 2018
İzlenme
1471 Kişi

Eskiden 'karavanacı ekonomistler' vardı. Aralarında akademisyenlerin, gazetecilerin, piyasa aktörlerinin olduğu bu şahsiyetler, gün aşırı ekonomi kanallarına çıkıp dolar, faiz, büyüme, enflasyon tahmini sallardı. Öngörüleri tutmasa da yüzleri kızarmazdı. Yine yazar, yine televizyona çıkar, yine atıp tutarlardı.
Şimdilerde 'karavanacı ekonomistler'in yerini 'tribün ekonomistleri' aldı. Bunlar eski versiyonlarından daha da beter çıktı. TV'ye de çıkıyorlar, paralı konferanslarda amigoluk da yapıyorlar, üniversitede ders de veriyorlar, sosyal medyada müritlerine özlü sözler depaylaşıyorlar. Ekonomide ahkam kesmesini biliyorlar ama sorsan ortaya koydukları bir öneri veyahut proje var mı diye, yok.

***

Önceki gün sosyal medyada birinin "Gelecek kaygısı olanlar" başlığındaki videosuna rastladım: Adı Özgür Demirtaş HocaefendiAmerikalı WASP'ın (White Anglo-Saxon Protestant-Beyaz Anglo Sakson Protestanlar) Türk versiyonu… Sanırım, Amerika'nın kurucu jenerasyonu WASP'ın tekeli Barack Obama seçildikten sonra kırılıp, ülkede demografik değişiklikler olunca 15 yıl kaldığı ABD'den tası tarağı toplayıp gelmiş! Son günlerde sol cenahın içindeki boş beleş fraksiyonların hışmına uğrasa da beyaz Türkler, sekülerler ve Amerikancı solcular kendisini pek seviyor. Her Allah'ın günü para verip bir yerlerde sahneye çıkarıyorlar. Maşallah, o da, tiyatral yetenekte Cem Yılmaz'ı, şovmenlikte Nusret'i aratmıyor.
"Haritada göster" desen Yozgat'ın yerini bulamaz, stand-up'larında babasının çoban olduğunu anlatıyor. ABD'de öğrendiği literatürü soslayıp içine biraz da Atatürk katıp satıyor. Mantık açlığı çeken kitleler, mürit fanatizminde kendisini alkışlıyor. (Aman, 'fan'ları duymasın) Paylaşımlarına bakıyorsun… "Faiz artsın", "Enflasyonla mücadele böyle olmaz", "Dış açık biz doğru yapıyoruz diye azalmadı", "Ekonomi yönetimi çok feci hata yapıyor" demekten başka bir şey yok. Bakmayın siz bölücü solcuların saldırmasına… Hocaefendi bayağı bayağı ekonomiye ideolojik yaklaşanlardan...

***

Bu yeni versiyondan bir tane daha var. Onun adı da Refet Gürkaynak… Kendisi de ABD görmüşlerden… CHP'lilerin akıl danıştığı bir isim… Gürkaynak'a göre de her şey çokkötü… İki lafından biri "15-16 yılda hiç ileri gitmedik hep geri gittik", "Korku ülkesi olduk, üretim yapılamaz hale geldi", "Kimse yaşamaktan korktuğu yerde yatırım yapmıyor." Ancak ne trajikomiktir ki… Bu pesimistlikle abi-kardeş tabir caizse malı götürüyor. Tanıyan var mı bilemiyorum.
Kardeşi Gönenç Gürkaynak avukat. O da ülkede tehditten, baskıdan, hukuksuzluktan iş yapılmadığını anlatıyor.
Fakat ekonomi de ülke de bu kadar berbatken (!) öyle bir para yapmış ki, 2017'de vergi rekortmenleri arasına girdi.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Hasan Bey

    06 Aralık 2018
    0 4
    Dilek hanım senin çapın ne acaba? İşiniz gücünüz yalakalık Özgür Bey yalakalık yapmıyor diye kendinizden olmuyor diye çok hoşlanmadınız.işine git senin çapın yetmez özgür hoca ya laf söylemeye
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER