EKONOMİ

Dilek Güngör : Pamukkale Turizm’de hukuki garabet!

Tarih
15 Şubat 2019
İzlenme
4109 Kişi
Masamın sağındaki dosyaya bakıyorum, kafam karışıyor. Solundaki dosyaya bakıyorum, aklım almıyor. Konkordato komiseri "Şirket faaliyetlerinedevam edebilir" raporu yazıyor. Ticaret Mahkemesi'nde borcun yüzde 79'unu temsil eden alacaklılar ya "konkordato süreci devam etsin" diyor ya da herhangi bir başvuruda bulunmuyor. İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi Heyeti böylesine teknik bir meseleyi kendi aklınca yorumlayıp kararını açıklıyor. Sonuç…
56 yıllık yerli firma iflas ettiriliyor. 20 bin kişilik bir ekosistem bozuluyor.
İster hukuki garabet deyin, ister hata… Ama bu işte bir gariplik var.
Neden mi?
pamukkale iflas ile ilgili görsel sonucuBiliyorsunuz, Pamukkale Turizm Denizli'de Bababalım ailesi tarafından kurulan bir şirket. 300 otobüsü var, 250 tane de esnafta… Geçen yıl ekimde borçları nedeniyle sıkıntıya girince konkordatoya başvuruyor. Konkordato sürecinde mahkeme, geçici komiser atıyor. Komiser şirketle ilgili rapor hazırlıyor. Raporda, şirketin borca batık olmadığı, mevcut işlerde elde edeceği gelirle borçlarını ödeyebileceği yazıyor. Şirket, iyi niyet göstergesi olarak tenzilat değil vade konkordatosu talep ediyor. 200 milyon TL'lik borcun "şu kadarını silin, bu kadarını öderim" demiyor. Alacaklılarına 3 yıl vadeli yapılandırma planı sunuyor. Konkordato için verilen geçici mühlet bittiğinde mahkeme finans kurumlarına ve adi alacaklılara soruyor. Mahkemede borcun yüzde 71'ini üstlenmiş şirketler konkordato sürecinin devam etmesini istiyor, ya da görüş bildirmiyor. Borcun yüzde 20.40'ını elinde bulunduran bankalar ise gözü kapalı "iflas etsin" diyor.
İlgili resimMahkeme neye göre kime göre karar veriyor belli değil…
Yargıtay'ın kararlarına göre, bu tip davalar teknik davalar olarak adlandırılıyor. Hakim bilanço okuyamadığı için komiser atanıyor. O, şirketin neyi var, neyi yok çıkarıyor. Borcu harcı ortaya dökülüyor. Haa, hakim, komisere güvenmediyse yerine yenisini atayıp, tekrar rapor yazdırabiliyor. Ya da onların yerine bilirkişi getirip şirkete koyabiliyor. Sonra o kişilerin şirketin mali tablolarını incelemesi için konkordato sürecini uzatabiliyor. Yeter ki, başından savmasın, yaşatmak istesin…
Pamukkale Turizm'de yaşananlar ilk mi bilemiyorum… Ama araştıracağım.
Şu anda şirket iflas sürecinde faaliyette bulunma izni alarak çalışmayaçalışıyor. Önümüzdeki hafta mahkemenin iflas kararının kaldırılması için istinaf mahkemesine gidecek. Oradan marta kadar karar çıkmazsa alacaklılar oturup şirketin ölüp ölmeyeceğine karar verecek.
Bütün bu hikâyeyi niye anlatıyorum biliyor musunuz?
Herkes hissesine düşen payı alsın diye…

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • hursit dilaver

    16 Şubat 2019
    0 0
    çalıştıgım 4 otelli turizm şirketi tazminatımı 4 yıldır sallıyor.onlarca kişiye olan tazminatları da sallıyor. davalar işçi lehine ama hemen temyize gönderiliyor.bizim aşçıbaşı 5 yıl oldu temyizden karar çıkmadı diyor.halen 7 aydan beri personeline maaş ödeyemiyor.kayyum lafı edildi.gelen de kayyum değil,inceleme yapan biriymiş.demirbaşlarıi falan çıkarmış.esnafa da olan borç ayrıi.dava 4,temyız 5, eder 9 yıl. o kadar yaşayacakmıyım acep. LÜTFEN TEMYİZDEKİ İŞ DAVALARI SONUÇLANSIN. İŞÇİYE YAZIK.
  • Vatandaş

    15 Şubat 2019
    0 0
    Mahalli mahkemelerden bölge istinaf mahkemelerine itiraz yoluyla gönderilen dava dosyaların haddi hesabı yok. Üstelik bu dosyaların ciddi bir kısmı da istinafta esastan bozuluyor. Genelde yerel mahkemelerde aşırı dava yığılma gerekçesi ile mahkeme dosyalarına çok yoğunlaşmadan karara varılıyor. Bu da karara itiraz ile sonuçlanıyor.
  • Hakan

    15 Şubat 2019
    0 5
    Dilek hanım yarım asrı geçen firma neden bu dönemde iflas ediyor acaba?Dış güçler mi batırdı.Ekonominin iyi yönetilememesi neticesinde piyasa resmen bitiyor haberin olsun.Bu kriz ve daha da kötüsü gelecek olan kriz Türkiye tarihinde bir ilk olacak.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER