EKONOMİ

Dilek Güngör : İDO’yu patron batırdı!

Tarih
22 Kasım 2018
İzlenme
2887 Kişi
Son dönemde basiretsiz, beceriksiz, iş bilmez patronların savunma mekanizması kriz söylemi oldu. Borçlarını ödemiyorlar, ticaret yapmıyorlar, şirketleri yönetemiyorlar. Sorunca da "dolar arttı, faiz yükseldi, kriz var" diyorlar. Halbuki birçoğunda kazın ayağı öyle anlattıkları gibi değil… Mesela, Akfen-Tepe- Souter-Sera Ortak Girişim Grubu'na bakın. 10 milyon kişiyi taşıyan İstanbul Deniz Otobüsleri'ni (İDO) 2011'de özelleştirme ihalesiyle aldılar. Rakamlara bakıyorsunuz, özelleştirmeden sonra sürekli zarar etmişler.
2011'de 174 milyon TL, 2013'te 234 milyon TL, 2014'te 65 milyon TL, 2015'te 233 milyon TL, 2016'da 317.4 milyon TL… Keza 2017'de de zarardalar… Şirketi bir tek 2012'de 88 milyon TL kâra geçirmişler. Maşallah, iftihar tablosu (!) Sözüm ona becerikli patronlar ya… Bu tabloyu şimdiye kadar sineye çekmişler.
Bugün kalkıp iç hat seferlerini durduruyorlar. Algıya da "ekonomik kriz" etiketini yapıştırıyorlar. Hani "Ülke batıyor, vapur bile çalıştıramıyoruz" misali… Yersek tabii…Gerekçelerine yazdıklarını inceledim.
İç hatlardaki fiyat artış taleplerinin uygun görülmediğini söylüyorlar. Araştırınca, UKOME'den en son 2 ay önce zam aldıkları ortaya çıkıyor.
BUDO'nun Bursa seferleri için bedelsiz iskele tahsis edildiğini, bunun haksız rekabet yarattığını söylüyorlar. İDO'nun böyle bir imtiyaz hakkı yok, Bursa için de iskelede sadece bir bölüm ayrıldı.
Osmangazi Köprüsü'nü bahane ediyorlar.
İDO özelleştirilmeden önce köprünün yapılacağı belliydi.
Anlayacağınız, neresinden tutsanız elinizde kalıyor.
Durun daha bitmedi… İDO'nun özelleştirme şartnamesini inceledim. Öyle şirketin kafasına göre "Ben oynamıyorum" deme hakkı yok. Belediyeye şirket tarafından hiçbir resmi bildirimde bulunulmadı. Şartnameye göre, şirketin sözleşmede yapacağı değişiklikleri İstanbulBüyükşehir Belediyesi ile karşılıklı müzakere etmesi gerekir. Ayrıca...

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Sade Vatandaş

    22 Kasım 2018
    1 0
    2011 dahil 8 yılın 7 yılında zarar ederken iç hat seferlerini durdurmayan şirketin tam da yerel seçimler öncesini bekleyip ekonomik kriz bahanesi ile seferleri durdurmaya kalkması çok manidar. Tablo çok net. Neden bu zamana kadar bekleyip zararı etmeye devam ettin? Neden tam da yerel seçimlere kısa süre kala bu tavır o zaman diye sorarlar elbette.
  • VATANSEVER

    22 Kasım 2018
    0 0
    Bu yiyici takımlarından nasıl kurtulacağız? Hala belirli yerlerde yaptıkları vurgun ve talanlarla tabanda tartışılan isimler yeniden belediye başkan adayı oluyor.Kamunun parası hırsızlara peşkeş çekiliyor .Yazık değil mi bu millete?Aklıselim Ak-Parti yöneticileri seçimden önce bu işe bir çözüm bulmalı aksi halde bir çok belediyenin yönetimini belediyecilikte iflas etmiş muhalefete teslim etmek zorunda kalacaklar.Durum daha da kötüye gidecek.
  • Nusret

    22 Kasım 2018
    0 0
    İşi yorumlamak bu işte... Bazı yorumculara bakıyorum , Sanki haber spikeri gibi yazı yazıyorlar...
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER