GÜNCEL

Cumhurbaşkanlığı sözcüsünden açıklama

Tarih
05 Kasım 2015
İzlenme
743 Kişi
5 Kasım 2015

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, başkanlık sistemi tartışmaları hakkında, "Türkiye'deki sistem daha işler hale nasıl gelir tartışması Türkiye için verimli bir tartışmadır. Bizim için uygun olan model hangisidir, 1 Kasım seçim sonuçları da dikkate alarak, tekrar bir değerlendirmesi yapılabilir" dedi. Gazetecilerin, "referanduma götürülebilir mi sorusuna Kalın, "Böyle önemli bir konu olursa, milletten ayrı düşünülemez. Referandumsa referandum, Meclis'se Meclis'te görüşülür. Diğer bütün önemli konularda olduğu gibi milletimizin görüşü esastır" diye cevap verdi. 

Kalın basın toplantısı düzenledi. Kalın'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"TERÖRLE MÜCADELEYE DEVAM"

Terörle mücadele konusunda 7 Haziran seçimlerinden sonra olduğu gibi 1 Kasım seçimleridne sonra da gündemimizde olmaya decvam edecek. İster DAİŞ olsun ister PKK olsun operasyonlarımız devam edecektir. 

PKK'nın terör siyasetine, ona şirinleştirmeler yapılmasına izin verilmeyecektir. 1 Kasım seçim sonuçlarınından biri de bu olmuştur. Teröre sırtına dayayanların, siyaset yaptıklarını zannedenlerin hesapları boşa çıkmıştır. 

Suriye ve Irak'ta kamu düzeni ve insan hayatını tehlikeye atan DAEŞ'e karşı operasyonlarımız da kararlılıkla devam edcektir. 20 binden fazla kişiye Türkiye'ye giriş yasağı konulmuştur. Türkiye içinde yapılan operasyonlardda binin üzerinde tutuklama gerçekleşmiş ve hukuki yargılama devam etmektir. 

Türkiye terörle mücadeleye kararlılıkla devam edecektir. Türkiye uluslararası koalisyona da üyedir. Bu mücadele de kararlı bir şejkilde devam edecektir. 

 

 

SURİYELİ MÜLTECİLER

Aylan Kürdi'nin bedeninin sahile vurmasından sonra Avrupa'da yaşanan infial, dikkatlerin buraya çevrilmesine rağmen mülteci sorununa karşı ortaya bir eylem planıo konulşabilmiş değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği açık kapı politikasına devam edecğiz. İnsları bile bile savaşın ortasında bırakamazsınız. Türkiye sorumluluk sahibi bir ülke olarak böyle bir şeye asla izin vermez. Avrupa'dan veya başka yerden yardım gelsin, gelmesin biz Suriyelilere yardıma devam edeceğiz. 

AVRUPA BİRLİĞİ'NE ÜYELİK VE ESAD SÜRECİ

Avrupa Birliği'ne üyelik konusunda 6-7 başlığın açılabileceğini ifade ettik. Bunlar önümüzdeki günlerde görüşeceğiz. Suriyeli mülteci konusunda külfet paylaşımı yapılmasını temenni ediyoruz. Suriye'de siyasi bir geçiş sürecinin oluşturulması, Suriyelilere insani yardım ulaştırılması konuşulmaktadır. Ancak Suriye'nin geleceği konusunda tartışmalar devam etmektir. Beşar Esed Suriye'nin geleceğini kaldırabilecek bir lider olma özelliğini kaybetmiştir. Biz tüm tarafların Viyana 2 toplantılarında olmasını isteriz. Bur bir sorundur, kökenine inmeden çözülemez. 

CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ

Milletin evi olan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, milletin evi olarak faaliyet göstermeye devam edecektir. 29 EkimCumhuriyet Bayramı'nda olduğu gibi burada bütün vatandaşlarımızla kucaklaşma imkanımız oldu. Bu tür davetler, kabuller bundan sonra  da devam edece. Külliye'yi vatandaşlarımızın ziyaretine açılması yakın zamanda mümkün olacaktır. Bununla ilgili duyuru yapılacaktır. 

Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi ile çalışmalar devam ediyor. Bina projesi tamamlandı. Sayın Cumhurbaşkanımızın burada 5 milyon kitap hedefi vardır. Bu hedefe ulaşmak için tasnifler, koleksiyonlar alınmaya devam ediyor. Değerli yazar Mehmet Şevki Eygi kitaplarını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne hibe etti. 

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Bu konu Sayın Cumhurbaşkanımızın gündeme getirdiği bir konudur. Bu şahısla ilgili bir konu, Sayın Tayyip Erdoğan'ın kendi geleceği ile ilgili bir durum değildir. Anayasal olarak da güçlü bir liderdir, zaten tarihe de geçmiştir. Türkiye'deki sistem daha işler hale nasıl gelir tartışması Türkiye için verimli bir tartışmadır. Bizim için uygun olan model hangisidir, 1 Kasım seçim sonuçları da dikkate alarak, tekrar bir değerlendirmesi yapılabilir. Ama bizim bu konuda Türkiye'ye lig atlatma konusunda düşüncemiz nettir. Türkiye'nin ihtiyaçları hedefleri konusunda en uygun model hangisidir bunun üzerinde tartışma devam etmelidir, devam da edecektir. 

Böyle önemli bir konu olursa, milletten ayrı düşünülemez. Referandumsa referandum, Meclis'se Meclis'te görüşülür. Diğer bütün önemli konularda olduğu gibi milletimizin görüşü esastır.

ERDOĞAN-BAHÇELİ GÖRÜŞMESİ İDDİASI

Böyle bir görüşme söz konusu değil. Sayın Cumhurbaşkanımıza husumet besleyerek hakkında bir takım yalan yanlış haberler yazarak gündeme geleceğiniz zannedenler 1 Kasım seçim sonuçlarını doğru okusunlar. 

G20 GÖRÜŞMELERİ

G20 Zirvesi sırasında tüm liderle yapacağı oturumlarla bir araya gelecek. İkili görüşme talepleri gelmeye başladı. Zirveden bir gün önce başlayacağız. Şu ana kadar bütün liderlerden görüşme talepleri geldi. İki tam gün G20'nin kendisi var ve bir gün önce ve sonrasında görüşmeler devam edecek. 14'ün sabahından itibaren biz ikili görüşmeleri planlıyoruz. Bazı liderler 17'sinde de kalabilir. Bu önümüzdeki hafta netleşecektir. 

Habertürk

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER