SİYASET

Cumhurbaşkanı Erdoğan Angelina Jolie ile Mardin'de görüştü

Tarih
21 Haziran 2015
İzlenme
1965 Kişi

21 Haziran 2015

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Midyat ilçesindeki barınma merkezine yerleştirilen Suriyeli ve Iraklı sığınmacıları ziyaret etmek üzere Mardin'e gelen Jolie ve Guterres'ı valilik girişinde Vali Ömer Faruk Koçak karşıladı. Guterres, valilik şeref defterini imzaladı. Vali Koçak'ın Jolie ve Guterres ile görüşmesi basına kapalı gerçekleşti.

BM YÜKSEK KOMİSERİ: ULUSLARARASI YARDIM ÇAĞRISI YAPIYORUM


BM Yüksek Komiseri Antonio Guterrez ve BM İyi Niyet Elçisi Angelina Jolie Mardin temaslarının ardından basın toplantısı düzenledi.

Guterrez'in açıklamalarından satır başları:

Türkiye Cumhuriyeti devletine ve yetkilere teşekkür ediyoruz. Uluslararası toplum çatışmaları sonlandıma konsuunda başarılı olamadı.  BM Güvenlik Konseti gerekli işlevini göremiyor. Yerlerinden edilmiş insanların daha fazla yardıma ihtiyaçları var. Daha kuvvetli uluslararası yardım çağrısı yapıyorum. 

JOLIE: TÜRK HALKINA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Jolie'nin açıklamalarından satır başları:

Dünyamız hiçbir zaman daha zengin ya da daha sağlıklı ya da daha gelişmiş olmamıştı. Fakat öncesinde hiçbir zaman böylesine fazla sayıda insan malından, mülkünden edilmemiş ve temel insan haklarından yoksun bırakılmamıştı. Yalnızca bir ‘mülteci krizi' değil, şimdiye kadar kaydettiğimiz en kötü mülteci krizinde kendini gösteren bir küresel güvenlik ve yönetişim krizidir. Bu çok büyük mülteci akınlarının tek başına en büyük kaynağı Suriye'dir. 4 yıllık bir süre zarfında 1.8 milyon yerinden edilmiş Suriyeli ve Iraklı'ya ev sahipliği yapan Türkiye, dünyadaki en fazla mültecinin olduğu ülke haline gelmiştir. Önceki gün ziyaret ettiğim Lübnan'daki her dört kişiden biri Suriyeli mülteci.

Eğer, şiddetten kaçan bir Iraklı ya da Suriyeliyseniz nereye gidersiniz? Sınırlarındaki her bir ülke limitlerinin ötesine itiliyor. İşte bu yüzden böylesine çok sayıda insanın denizlerde hayatını kaybettiğini görüyoruz. Bu ‘yeni bir eğilim' değil, bu bir ülkeden diğerine kaçıp güvenli bir yer bulamayan insanlar sebebiyle ortaya çıkan bir durum. Bu insanlar, daha iyi bir yaşam arayışında olan ekonomik göçmenler değil, savaş ve zulümden kaçan çaresiz mülteciler. Mülteci kampında, mültecilerin yaşadıkları süre ortalama 17 yıl. Kendi hayatınızı düşünün. Bunun ne anlama geleceğini düşünün. Yerinizden edilmiş olduğunuz süre boyunca eğitim görebilirsiniz ya da eğitiminize devam edebilirsiniz. Fakat çok muhtemel ki bunu yapmayacaksınız. Bir mülteci olarak, ev sahibi ülkede yasal olarak çalışamazsınız. Bu sebeple becerileriniz ve eğitiminiz bu uzun yıllar boyunca körelecek ve çok ihtiyaç duyulan katkınız kaybolup gidecek. Bir mülteci olarak, dünyanın size karşı nasıl hissettiğini öğrenirsiniz. Sizin çektiğiniz acının kızgınlığa mı, merhamete mi sebep olduğunu ya da göz ardı edilip edilmediğini öğrenirsiniz.

Kırılma noktasını geçtik. Bu dünya krizine verilecek cevap, kaç finansal çağrının fonlanabileceği değildir. Ya da doğruyu söylemek gerekirse, bu çağrıların yüzde kaçının fonlanabileceği değildir. İhtiyaçların tümünü karşılamak için yeterli olmasa da ülkelerin katkıda bulundukları fonlar için elbette minnettarım. Fakat, bu ülkelere işiniz yerinden edilmeye yönelik müdahaleye fon sağlamak değil, yerinden edilmeyi önlemek diyorum. Yerinden edilmeye son vermek. Hepimiz ne yapılması gerektiğini biliyoruz ve daha iyisini yapmalıyız. Ve çok açık ki Suriye ile başlamalıyız.

Bir kez daha Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne çağrıda bulunuyorum, bakanlarınızı ve elçilerinizi buraya gönderin. Bu krize kendiniz tanıklık edin. Devam edemeyeceğini görün. Savaşa son vermek üzere siyasi bir çözüme ulaşmak için güvenilir bir plan yapma zamanı çoktan gelmiştir. Türkiye, Irak, Lübnan ve Ürdün halkına cömertlikleri için teşekkür ediyorum. Buradaki ve dünyadaki tüm ailelere, içinde bulunduğumuz kutsal ay vesilesiyle, Ramazan'ınız kutlu olsun diyorum. Ve yalnızca burada değil dünyanın her yerinde bugün haklı olarak kutladığımız insanlara, mültecilerin kendilerine olan saygılarımı dile getiriyorum.

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER