EKONOMİ

Alican Değer : BİTCOİN'E ALTERNATİF

Tarih
15 Aralık 2017
İzlenme
1496 Kişi
 Kapitalizm aslında tam olarak da budur. Önce spekülatif bir değer üretir. Sonra buna alternatifleri yaratır. Arada bir sürü insan para kaybeder, birkaç kişi de çok çok zengin olur.

Bitcoin bildiğiniz gibi dijital para. Size onu anlatmayacağım. Ama yeni geliştirilen Bitcoin alternatiflerine değinmek istiyorum. Öncelikle Bitcoin aile içi bir kavga sonucu kendi alternatifini kendisi üretti. Geliştirici ekip ile yatırımcı ekibin kapışmasından Bitcoin Cash ortaya çıktı. Sonra birkaç ay sonra yeni bir kavga daha çıktı. Bu kez Bitcoin Gold üretildi. Oldu mu size üç Bitcoin. Mübarekler eşey bölünerek ürüyor adeta.

Bu arada diğer bilgisayar dehaları da boş durmadı. Bu işte para olduğunu fark edip kendi dijital paralarını üretmeye başladı. Bunların başında gelen ise Ethereum. Bu Rus menşeli bir hareket. Tabii ki onlar da kavga etti ve kendi içinde, tıpkı Bitcoin gibi bölündü.

Bunların alternatifleri de çok geçmeden ortaya çıktı. LiteCoin, ZCash, Dash, Golem, Ripple gibi dijital paralar ortalığı kapladı. 

Bitcoin’in yükselişinden gözü dönen yatırımcılar bu paralara da saldırdı. 3 kuruşa aldıklarını 20 bin dolara satma hevesindeki yatırımcılar birbirlerinin kafasını gözünü yararak bu yeni dijital paralardan almaya başladı.

Tabii bu arada, aracı kurumlar da abartılı haberler pompalayarak tabanda yatırım iştahı yaratmayı başardı. Artık mahalle kahvesinden, 5 çaylarına kadar Bitcoin konuşulur oldu.

Size anlattığım bu düzen tıpkı bir zamanların banker çılgınlığına benzemiyor mu? Herkes parasını bu aslında hiçbir karşılığı olmayan rakam dizilerine yatırıyor. Ve her ne hikmetse şu anda herkes kazanıyor. Tabii ki en çok kazanan ise en başta bu işi pompalayanlar.

Elbet bir gün bu karşılığı olmayan sistem çökecek. Bir anda milyonlarca insan neden bu garip şeylere yatırım yaptığını sorgulamaya başlayacak. İşte o anda bu dijital paraları elinde tutanlar yanacak.

Yenibirlik
15 Aralık 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Deli Filozof

    17 Aralık 2017
    0 0
    Karsiligi olan para birimi mi var ki, bu Bit'in ki olsun.
  • Kemal Durmuş

    15 Aralık 2017
    0 0
    Bitcoin alanlar ne veriyor almak için , bitcoin satanlar ne karşılığında satıyor ve aldıklarını ne yapıyorlar. bitcoin patladığında kimin elinde ne olacak. sadece merak ettim
  • Faruk TOK

    15 Aralık 2017
    0 0
    Doların çok mu karşılığı var birde bunu açıkla bi zahmet
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER