SİYASET

Ahmet Hakan : Tarafsız bir Gezi yorumu yapmak artık imkânsız

Tarih
20 Şubat 2020
İzlenme
3399 Kişi

İktidar, Gezi’yi...

Baştan sona bir yakma yıkma, cam çerçeve indirme, araçları tahrip etme, kargaşa çıkarma olayı olarak yorumluyor... Sokak hareketiyle hükümet devirme planının uygulamaya sokulması olarak görüyor... Arkasında yabancı güçlerin olduğu bir kışkırtma olarak anlıyor... Büyük bir ihanet olarak görüyor, tek bir olumlu yön bile görmüyor.

*

Muhalefet, Gezi’yi...

Spontane ve kendiliğinden gelişen çevreci bir aksiyon olarak değerlendiriyor... Baştan sona barışçıl bir eylem olarak görüyor ve yorumluyor... Tek amaçları Gezi Parkı’ndaki ağaçları korumak olan gençlerin geliştirdikleri son derece masumane bir aydınlanma hareketi olarak görüyor... Haklı bir direniş olarak görüyor, tek bir olumsuz yön bile görmüyor.

*

Sonuç?

gezi olayları ile ilgili görsel sonucuSonuç şu:

- İktidar... Gezi’nin özellikle park çevresindeki dar alana odaklanan barışçıl kısmını görmüyor, görmek istemiyor. Çadırların yakılmasının ardından spontane bir şekilde geliştiğini görmüyor, görmek istemiyor.

- Muhalefet... Gezi’nin çevresine yayılmış olan Vandallıkları görmüyor, görmek istemiyor. Yakıp yıkmayı, Dolmabahçe ofisine yönelen şiddeti, bin türlü örgütün işin içine girmesini görmüyor, görmek istemiyor.

*

İki taraf da ödün vermeye yanaşmıyor... İki taraf da çok keskin... İki taraf da tartışmaya açık değil... İki taraf da kendi anlatısının dışında bir anlatıya yüz vermiyor... İki taraf da birbirine “Şurada haklısın” deme noktasına asla gelmiyor...

*

Gezi’nin böylesine keskin bir çekişme alanı haline geldiği şu ortamda...

Gezi’yle ilgili olarak...

“İçinde asla kabul edilemez yaygın Vandallıklar ve şiddet de vardı, özellikle dar alanda kalan barışçıl bir taraf da vardı” diye bir cümle kurmanın bile imkânı kalmamıştır.

*

Çünkü böyle bir cümle kurduğunuz anda...

Bir taraf size “Vay sen Gezi’ye nasıl Vandal dersin!” diye saldırırken... Bir taraf da size “Vay sen Gezi’ye nasıl barışçıl dersin!” diye saldırır.

*

Yani herkes kendini kurtarır, olan size olur.

abdullah gül karar ile ilgili görsel sonucu
ABDULLAH GÜL NEDEN BÖYLE OLDU?

ARTIK Abdullah Gül’ün...

- Ne diyeceği ve ne dediği pek merak edilmiyor.

- Geçmişe dair muhasebesi ilgi çekmiyor.


- İktidara yönelik eleştirileri hiçbir heyecan uyandırmıyor.

- Dış politika analizlerinin hiçbiri referans alınmıyor.

- Görüşleri doğru dürüst tepki bile çekmiyor.

*

Peki ama neden?

Neden böyle oldu?

*

Neden olacak?

Çok abartılı temkinlilik halinden... Hep aşırı kasmasından... Perde arkasında kalma çabasından... Doğrudan değil hep dolaylı konuşmasından... Özeleştiri müessesini çalıştırmaya pek yanaşmamasından... Kendini yukarıda, çok yukarıda bir yerde konumlandırmaya çalışmasından...

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • bir oyana bir bu yana

    21 Şubat 2020
    2 1
    ahmet hakqan senin yerin siyaset sen herkesi mutlu etmeye ugrasan oros.... gibisin kimseye degil herkese oynuyor, sen taraflari iyi idare ediyon fetöcülerin taktigi her nabza bir serbet tarafin yoktur, tüm kesme oaynarsin bu seni asena gibi kivirak yapiyor.... malesef omurganda sikinti var kendi dusuncem bu
  • degildir

    20 Şubat 2020
    6 0
    Gezi teroristleri Turk milletinin iradesi olan mesru hukumeti hedef aldilar ve devlet-kamu malini yaktilar yagmaladilar: Kendi devletini hedef alan bir teroristle gurur duyan hic kimse devletin adami degildir olamaz! Olsa olsa bir kriptodur, devlet dusmani bir ajandir. Meclis alcilen bir karar alip devlet dusmaniyla gurur duyan alcaklara verdigi maas, koruma vs tum ayricaliklari iptal etmelidir
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER