GÜNCEL

Abdulkadir Selvi : Türk-Amerikan ilişkileri yeniden tanımlanacak

Tarih
14 Şubat 2018
İzlenme
1767 Kişi
 Türk-Amerikan ilişkileri açısından Cumhurbaşkanı Erdoğan dün tarihi bir konuşma yaptı.

Erdoğan’ı dinlerken, Johnson mektubu üzerine İsmet Paşa’nın tarihi, “Yeni bir dünya kurulur, Türkiye de orada yerini alır” sözünü hatırladım. Ancak bu kez Kıbrıs’a müdahaleye hazırlandığı için ABD Başkanı Johnson tarafından tehdit edilen bir ülke değil, Afrin harekatını yaparken, ABD’ye meydan okuyan bir Türkiye var.

Ankara’da bu hafta Amerika haftası olarak değerlendiriliyor. ABD’li yetkililerin, Türk mevkidaşlarıyla görüştüğü, karşılıklı olarak rahatsızlıkların iletildiği kritik süreçte Erdoğan, ABD’ye en üst seviyeden mesaj verdi. Başka bir deyimle, balans ayarı yaptı.

Bunlar anlık tepkiler değil. Bir stratejiye dayanıyor. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın, ”Bizi ikna etmeye gelmeyin” uyarısı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, ”İlişkileri ya düzelteceğiz ya da tamamen bozulacak” çıkışı, bu stratejinin ipuçlarını veriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise dünkü grup konuşmasıyla yeni ABD yaklaşımını ortaya koydu. AK Parti grubunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı dinledikten sonra bakanlarla ve milletvekilleriyle sohbet ettim. Edindiğim izlenimi paylaşmak istiyorum. Türk-ABD ilişkilerinin bundan sonraki seyrini ABD’nin tavrı belirleyecek. Ankara, ABD ile devam etme yanlısı. Ancak bunun YPG’ye bütçesinden para ayrılarak, 4 bin 900 tır silah vererek, YPG’lilerin Afrin’de ABD’nin verdiği silahlarla Mehmetçiğe saldırmasıyla yürümeyeceği belli.

yazının devamını okumak için tıklayınız 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER