GÜNCEL

Abdulkadir Selvi : İstanbul saldırısını telefon trafiği aydınlatacak

Tarih
16 Kasım 2022
İzlenme
533 Kişi

İstanbul’da 6 vatandaşımızın hayatına mal olan, 81 kişinin yaralandığı saldırıyı gerçekleştiren, organize eden, aracılık yapan, TNT patlayıcının temin edilmesini sağlayanların kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alınması, kanlı eylemin aydınlatılması açısından büyük bir fırsat sağladı.

Bombalı eylemi gerçekleştiren Suriye asıllı Ahlam Albashır, Beyoğlu’nu kana bulayan patlayıcıyı temin eden ve teröristin Suriye’den karı koca görüntüsü vererek birlikte geldiği, İstiklal Caddesi’ne birlikte gittiği Bilal ile kanlı eylemi organize eden Ammar Jarkas ile kardeşi Ahmet Jarkas’ın yakalanmasıyla birlikte saldırıyla ilgili görüşmeleri yaptıkları telefonları da ele geçirildi.

PYD’li teröristlerin eylem talimatını aldıkları Kobani’deki merkezle yaptıkları telefon görüşmeleri ve karşılıklı mesajlaşmaları İstanbul polisi tarafından incelemeye alındı.

Siber Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından incelenen telefonlardaki Kobani’deki örgüt yöneticileriyle yapılan görüşmeler ve eylemi gerçekleştirenler arasındaki mesajlaşmaların üzerinde duruluyor. Teröristlerin saldırıdan 3 gün önce mesaj trafiğini artırdıkları, Kobani’den gelen talimat üzerine eylemin yerini ve saatini belirledikleri ortaya çıkıyor.

KAÇIŞ PLANLARI

Bombalı saldırının ardından ise daha önce yaptıkları kaçış planını devreye soktukları belirlendi. Bombalı saldırıyı organize eden Ammar Jarkas ile kardeşi Ahmet Jarkas’ın kaçış sürecini yönettikleri, terörist Ahlam Albashır’ın bir an önce yurtdışına kaçırılmak istendiği belirlendi. Ancak Kobani’nin Ammar Jarkas ve patlayıcıyı temin eden Bilal’in kaçırılmasını önemsediği belirlendi. Delillerin yok edilmesi açısından saldırıyı gerçekleştiren Ahlam Albashır’ın ortadan kaldırılmasının planlandığı tespit edildi. Teröristlerin ne zaman eylem kararı aldıkları, bombalı saldırıyı nasıl planladıkları ve kaçış güzergâhları ile Kobani’deki merkezle yaptıkları görüşmeler telefon trafiğinin incelenmesi sonucunda net bir şekilde ortaya çıkacak.
    
Saldırıyı gerçekleştirenlerin ve organize edenlerin ifadeleri sırasında verecekleri bilgiler olayın aydınlatılmasını sağlayacak.
   
Ancak saldırının organize edilmesinden kaçış sürecine kadar olan trafiğin net bir şekilde ortaya çıkmasında ise telefon görüşmeleri ve karşılıklı mesajlaşmalar yararlı olacak.

KANDİL DEĞİL ARTIK KOBANİ

ABD’nin bayrağının dalgalandığı Kobani’de yetiştirilen terörist Ahlam Albashır tarafından kana bulanan İstiklal saldırısı aynı zamanda istikbalimize yapılan bir saldırıdır.

İstanbul saldırısı PKK’ya yönelik yeni bir durumu ortaya çıkarması açısından önemli. Sadece sivillere yönelik bir katliam girişimi olarak görüp geçemeyiz.

Ankara Gar, Gaziantep’te kına gecesine düzenlenen canlı bomba eylemi, Hatay Reyhanlı’da bombalı araçla yapılan saldırı. Bunlar Suriye’den organize edilen saldırılardı. Türkiye, bu saldırılar üzerine terörle mücadele konseptini değiştirdi. Terörü kaynağında kurutmak için Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı operasyonlarını gerçekleştirdi.

Mersin’de Tece Polisevi’ne yapılan saldırı ve İstiklal Caddesi’ndeki bombalı eylemle birlikte yeni bir durum ortaya çıktı. Artık PKK eylemleri Suriye’de ABD’nin kontrolündeki Menbiç ve Kobani’de yetiştirilen ve Suriyelilerden oluşan özel istihbarat birimleri tarafından gerçekleştiriliyor. Yine ABD’nin kontrolündeki Kobani ve Menbiç’ten harekete geçen teröristler Türkiye’de eylem yapıyor.

ABD’NİN KORUMASINDA

Kandil PKK’nın ana karargâhı. Örgütün beyni. Cemil Bayık, Murat Karayılan gibi terör örgütü yöneticileri Kandil’de bulunuyorlar. PKK’yı Kandil’e getirip yerleştiren ABD’ydi. Ancak PKK çok kirlendi. ABD, Suriye’de doğrudan kendine bağlı olarak çalışan PYD ve YPG gibi bir yapılanmaya gitti. Başında Mazlum Kobani bulunuyor. Zaman zaman aralarında yetki çatışması olsa da Kandil’e bağlı olarak çalışıyor. Silah, para ve eğitim desteğini Amerikalılardan alıyor.

1- Bizim artık Kandil’i tartıştığımız kadar Kobani’yi de konuşmamız gerekiyor. Çünkü son dönemlerde ABD, Kandil’i değil Kobani’yi ön plana çıkarıyor.

ABD’nin 2 milyar dolar destek verdiği, binlerce TIR dolusu silah ve mühimmat desteği sağladığı PKK’nın Suriye yapılanması olan PYD-YPG’nin yeni yapılanmasının bir eylemi ile karşı karşıyayız.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER