GÜNCEL

Abdulkadir Selvi : Elektrik indirimi hangi işletmeleri kapsayacak?

Tarih
18 Şubat 2022
İzlenme
565 Kişi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı’ndan sonra elektrik indirimini açıkladı.

Ancak detayları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile EPDK çalışacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ticarethanelerin faturalarında ilk kademe yüzde 25 indirim yapılabileceğini söyledi. Bakan indirimi 1 Mart’a yetiştirmeye çalışacaklarını ifade etti. Bir ayrıntı daha, meskenlerde kısa bir süre önce 150 kilovat saatten 210 kilovat saate çıkarılan indirimli tarife üzerinde de çalışma yapılacağını açıkladı.
Peki bu nasıl olacak? Ulaştığım bazı ayrıntıları paylaşacağım ama bir noktaya vurgu yapmak istiyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan milletin derdiyle dertlenen bir lider. Garip gureba babası. O nedenle fiyat artışlarından dolayı büyük bir acı yaşadığını hissediyorum. Çare bulmak için çırpınıyor.

Pandemi sürecinde de insanların işten çıkarılmaması için kısa çalışma ödeneği getirdi. Yoksa bizim işverenlere kalsa yüzbinleri sokağa atarlardı. Biz bunu 2001 krizinde gördük. Hem o, pandemi süreci gibi küresel bir kriz değildi.

ERDOĞAN’IN ÇABASI

Fiyat artışları karşısında vatandaşı korumak için asgari ücrette yaptığı artış, gıdada da KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e çekilmesi, elektrik tarifesinin meskenlerde 150 kilovat saatten 210 kilovat saate yükseltilmesi, gübrede sağlanan yüzde 30’luk indirim. Elbette ki ciddi bir sıkıntı yaşanıyor. Bu alınan tedbirlerle sıkıntının tamamen ortadan kalkması söz konusu değil. Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan samimi bir çaba gösteriyor.

ERDOĞAN İNDİRİM, İMAMOĞLU ZAM

Dün de AK Partili belediyelere su fiyatlarında yüzde 7 indirim yapmaları yönünde talimat verdi. AK Partili belediyeler yüzde 7 indirim yaparken, Ekrem İmamoğlu suya yüzde 90-175 arasında zam yapılmasını istedi. Normalde halkçı bir belediyenin AK Partili belediyelerden daha çok indirim yapması gerekmez mi? Suyu yüzde 23 zamlı satacağınıza tam aksine AK Partili belediyenin iki katı indirim yapmanız gerekmez mi?

EKMEK BULAMAZLARSA PASTA YESİNLER

Bu iş, elektrik faturasını ödemeyeceğini ilan edip sevgililer gününde İzmir’den Ankara’ya özel uçakla uçan Kılıçdaroğlu’na benziyor. Kılıçdaroğlu’nun özel uçağına ödenen fatura oturduğu semtin elektrik faturalarını ödemeye yeter. Bu durum, “Ekmek bulamazlarsa pasta yesinler” diyen Fransa kraliçesi Marie Antoinette’yi hatırlatıyor. Elektrik faturasını ödeyemiyorlarsa özel uçağa binsinler durumu.

Şimdi gelelim elektrikte yapılacak olan indirime.

1)210 KİLOWATT SAAT

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 210 kilovat saate kadarki düşük tarife ve 210 kilovat saatin üzerindeki yüksek tarifenin vatandaşın lehine yeniden değerlendirileceğini söyledi. Bu konuda çalışmalara başlandı. Yüzde 10, yüzde 20 gibi alternatif indirim oranları üzerinde duruluyor. Ama kesin olan bir şey var ki indirim yapılacak.

2) ESNAF VE SANATKÂRLARA İNDİRİM

Alçak gerilim dağıtımına bağlı olan lokanta, kuaför, kahvehane, berber, bakkal, market gibi küçük esnaf ve sanatkârların elektrik faturalarına yüzde 25 indirim yapılacak.

Bunun için belirli kilovat saatlere göre indirimli tarife uygulanacak.

Örneğin 400-500 kilovat saat, 500-1000 kilovat saat gibi tüketim oranlarına göre farklı indirimler uygulanacak. Ama market zincirler ya da fabrikalar bu kapsam dahilinde değil.

3)TİCARİ TARİFEDEN FATURA KESİLEN CEMEVLERİ, DERNEKLER VE VAKIFLAR İSE MESKEN TARİFESİNE ALINACAK

MUHALEFETİN ASIL SORUNU

İSTER 6’lı toplantı yapsınlar, ister yuvarlak masada toplansınlar. Muhalefetin aşması gereken çok önemli bir sorun var. Bunu masanın şeklini dikdörtgen yapsalar bile çözemezler. O sorun nedir?

Pandemi nedeniyle dünya tarihi bir kriz döneminden geçiyor. Bir ara 1929 ağır ekonomik buhranıyla kıyaslayanlar çıkmıştı. Biliyorsunuz İkinci Dünya Savaşı’nın çıkmasını dahi 1929 buhranına bağlayanlar vardır. Öyle ki Avrupa’da rejimlerin değişmesine yol açtı.

Türkiye de bir yandan yüksek büyüme oranlarını yakalamaya çalışıyor, diğer yandan paçasından çeken krizden kurtulmak için mücadele ediyor.

EN ÖNEMLİ SORUN EKONOMİ

Dün Optimar’ın anketini yayınladım. Sizce Türkiye’nin en önemli sorunu nedir sorusuna cevap verenler yüzde 75 oranında ekonomi ve işsizlik diyor. Peki bu size sürpriz geldi mi? Gelmedi. Bir gerçek var. Ama o ankette yayınlamayıp bugüne bıraktığım bir bölüm vardı. O sorunun ardından halkımıza peki sizce bu sorunu kim çözebilir diye soruluyor. Sizce nasıl bir sonuç çıkmıştır? Halkımızın ezici bir çoğunluğunun Kemal Kılıçdaroğlu ya da Ali Babacan çözer demesi gerekmez mi? Muhalefet çözer, yanıtı verilmesi beklenmez mi?

Hiçbir yorum yapmadan önce sonuçları vereceğim.

HALK, KİM ÇÖZER DİYOR

Ankete katılanların yüzde 30.2’si AK Parti çözer diyor. CHP çözer diyenlerin oranı yüzde 25.2.

İlginç olan, HDP diyenler İYİ Parti’den daha yüksek çıkıyor. Yüzde 4.9 HDP çözer derken, yüzde 4.4 İYİ Parti’yi adres gösteriyor. MHP diyenlerin oranı ise 2.9 ediyor. Peki kendisini dünyanın en büyük ekonomistlerinden gören Ali Babacan’ın partisi hangi sırada dersiniz? Halkımız 0.9 oranında DEVA Partisi bu işi çözer diyor.

Listeyi daha fazla uzatmak istemiyorum. Muhalefetin masa yuvarlak mı olsun, dikdörtgen mi olsun diye düşünmek yerine bu sorunu çözmesi lazım. Millete umut vermiyorlar. Millet onları çare olarak görmüyor. Bunca soruna rağmen halkımız Erdoğan çözer diyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER