DÜNYA

Venezüella Ordusu 'Maduro'nun yanındayız' dedi

Tarih
30 Nisan 2019
İzlenme
391 Kişi
Venezüella Ordusu 'Maduro'nun yanındayız' dedi

Venezüella’da kendisini devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, kendisini destekleyen askerlerle birlikte orduya darbe çağrısı yaptı. Venezüella Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez ise silahlı kuvvetlerin Devlet Başkanı Maduro'nun yanında olduğunu söyledi. 

Başkent Caracas'taki La Carlota hava kuvvetleri üssünün yakınlarında açıklama yapan Guaido, darbe çağrısında bulundu. Yayımlanan üç dakikalık bir videoda Guaido'nun çevresinde 70 kadar askerin ve 2014 yılında ev hapsine çarptırılıp siyasetten yasaklanan Leopoldo Lopez'in de bulunduğu belirtildi. Askerlerin bazılarının ağır silahlı olduğu da görüldü.

​'SON EVRE'

Juan Guaido

Videoda Guaido, sokağa çıkan askerlere 'Venezüella'nın anayasasını korumak için hareket etmelerini' söylüyor. "Şimdi zamanıdır" diyen Guaido, "Ulusal silahlı kuvvetler doğru kararı verdi ve onlar Venezüella halkının desteğine güveniyor" ifadelerini kullanıyor. 

Guaido, "Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu devirme planının son evresinin başladığını" savunuyor.

Guaido, söz konusu videoyu kendi Twitter hesabından da paylaştı. Guaido'nun bu hamlesi, yarın yapılması beklenen hükümet karşıtı yürüyüşten önce geldi. 1 Mayıs'ta yapılacak yürüyüş için Guiado, "Venezüella tarihinin en büyük yürüyüşü olacak" yorumunu yapıyordu.

'ORDU MADURO'NUN YANINDADIR'

Venezüella Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez ise silahlı kuvvetlerin Maduro'nun yanında olduğunu söyledi. Lopez, ordunun meşru Devlet Başkanı Maduro hükümetini kesin bir şekilde savunmaya devam edeceğini duyurdu.

Lopez ayrıca, ülkedeki tüm askerlerin 'normal olarak' kışla ve askeri üslerde olduğunu ve olağandışı bir gelişme gözlemlenmediğini vurguladı.

RODRIGUEZ: HÜKÜMET HAİNLERE KARŞI KOYUYOR

Jorge Rodriguez ile ilgili görsel sonucuVenezüella İletişim Bakanı Jorge Rodriguez ise Twitter hesabından bir açıklama yaparak, 'hükümetin darbe isteyen militer hainlerden oluşan küçük bir gruba karşı koyduğunu' belirtti.

Uluslararası haber ajansları da darbe girişiminde bulunan askerlerin ve onlara destek veren halktan bir kesimin olduğu kalabalığa karşı biber gazıyla müdahale edildiğini duyurdu.

Venezüella’da Juan Guaido'nun darbe girişimine katılan gruba biber gazıyla müdahale edildi.

BAŞKANLIK SARAYI'NA ÇAĞIRDI: MADURO'YU SAVUNUN

Öte yandan Venezüella Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello, halkı, Devlet Başkanı Maduro'yu savunmak için başkanlık sarayında toplanmaya çağırdı. Cabello, darbe girişiminde bulunan askerlerin toplandığı La Carlota hava üssüne müdahale edilmediğini de sözlerine ekledi. 

Juan Guaido, 23 Ocak’ta kendisini ‘geçici devlet başkanı’ ilan etmiş, ABD dahil 50’den fazla ülke onu tanımı��tı. Nicolas Maduro ise Guaido'yu 'ABD destekli kukal' olarak tanımlıyor ve darbeyle hükümeti devirmeye çalışmakla suçluyor.

Venezüella hükümeti Guaido'nun özel kalem müdürü Roberto Marrero'yu hükümet yetkililerine karşı ‘sabotaj hazırlığı yaptığı’ gerekçesiyle gözaltına almıştı. Dokunulmazlığı kaldırılan, ülkeyi terk etmesi yasaklanan Guaido hakkında pek çok soruşturma da başlatılmıştı. 


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • VATANSEVER

    01 Mayıs 2019
    0 0
    Maduro bul şu amerikan köpeğini ve sustur gerçekten çok olmaya başladı.
  • HAK DAVA

    30 Nisan 2019
    0 0
    YAA ALLAH AŞKINA BIRAKIN BİBER GAZINI FELAN O DOMUZLAR VATAN HANİDİRİ AMERİKANIN KÖPEKLERİDİR VURUN GİTSİN İPNELERİ
DİĞER MAKALELER