DÜNYA

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'dan İdlib açıklaması

Tarih
07 Mart 2019
İzlenme
822 Kişi
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'dan İdlib açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rus ve Türk ordularının varacağı mutabakat sayesinde Suriye'nin İdlib kentindeki durumun tersine çevrilebileceğini söyledi.

Haftalık basın toplantısında İdlib'deki duruma değinen Zaharova, "Rusya ve Türkiye Savunma Bakanlığı temsilcileri, 17 Eylül 2018 tarihli İdlib'e ilişkin Soçi mutabakatının etkili ve eksiksiz olarak yerine getirilmesi amacıyla bir dizi önlem üzerinde mutabakat sağlanmasına yönelik aktif bir çalışma yürüttü. İki ülke orduları arasında varılan mutabakatların gerçekleştirilmesi sonucunda İdlib ve çevresindeki durumu tersine çevirmeyi ve istikrarı sağlamayı, ayrıca bu bölgeden yükselen terör tehdidini ortadan kaldırmayı başaracağımızı düşünüyoruz" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'BÖLGE SENE BAŞINDAN BERİ HEYETİ TAHRİRİ EL ŞAM'IN KONTROLÜNDE'

İdlib'deki son derece tehlikeli durumun sürdüğünün de altını çizen Zaharova, bölgenin 2019 başından bu yana Heyeti Tahriri el Şam militanlarının kontrol altında olduğunu kaydetti.

Suriye genelindeki durumun istikrarlı olduğunu gözlediklerini ve temel gerilim bölgelerinin İdlib, ülkenin kuzeydoğusu ve güneyi olduğunu anlatan Zaharova, kuzeydoğudaki durumun zorlaşmasının nedeni olarak, başta Arap Sünniler olmak üzere bu bölgede yaşayan ana sakinlerin Kürt yerel yönetimlerinin eylemlerine karşı çıkmasını gösterdi. Zaharova, "Araplar ve Kürtler arasında düzenli olarak kanlı çatışmalar yaşanıyor. son iki ay içinde yaklaşık 100 saldırı düzenlendi ve bu saldırılarda yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetti" diye ekledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Eylül'de Soçi'de yaptıkları görüşmede İdlib'de 15 Ekim'e kadar silahsızlandırılmış bölge kurulması konusunda mutabakata varmıştı. Mutabakatı belirlenen süreye kadar yerine getiremeyen Ankara, ek süre talep etmiş ve güvenlik garantisi veremediği için İdlib'de ortak devriyenin ertelenmesini istemişti.


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

DİĞER MAKALELER