SAĞLIK

"Her On Evli Kadından Biri Bakire"

Tarih
29 Kasım 2019
İzlenme
389 Kişi
"Her On Evli Kadından Biri Bakire"

Ülkemizde her on evli çiftin biri vajinismus hastalığından muzdariptir. Vajinismus hastalığı altta yatan birçok faktöre bağlı zaman içinde şekillenerek ortaya çıkar. Tek bir nedenden ziyade altta yatan birçok faktör vardır. Bazen çözüm aramakta gecikilen durumlarda boşanma nedeni olabilmektedir. Oysa ki vajinismus çözümü olmayan bir hastalık değildir.

Op. Dr. Funda Yazıcı Erol vajinismus hastalığı ve vajinismus tedavisi konusunda şu bilgileri verdi.

Vajinismus hastalığında bilinçaltı ilişkiye karşı önyargılarla şekillenmiş bir defans yaratır. Bu önyargılar şunlardır;

·       İlişki sırasında dayanılmaz ağrı olacağı beklentisi

·       İlişki sırasında çok fazla bekaret kanaması olacağı düşüncesi

·       İlişkiye girmenin kötü bir şey olduğu algısı

·       Kızlık zarının patlayacağı, dayanılmaz bir acı ve kanama olacağı düşüncesi

·       Vajinanın ilişkiye girecek genişlikte bir organ olmadığı düşüncesi

·       İlişkiye girmenin kendine zarar getireceği hissi

Cinselliğin ayıp, günah, kötü sayılması, baskıcı bir ortamda yetiştirilmiş olma gibi faktörlerinde etkisi ile vajinismus şekillenir. Vajinismus farklı dereceleri ve evreleri olan bir hastalıktır. Kimi bayanda çok hafif derecede varken kimisinde ise ileri evre vajinismus hastalığı bulunur. Erken evre vajinismus hastalığı kısa sürede kolay bir şekilde tedavi edilebilirken ileri evrede tedavi süreci uzayabilmektedir. Her halükarda vajinismus hastalığı tedavi edilebilen bir klinik durumdur.

Vajinismus tedavisine başlamadan önce çiftlerden detaylı bir klinik öykü alınır. Öncelikle vajinismusu neyin tetiklediği ya da altta ne gibi nedenlerin olabileceği deyatlı bir şekilde irdelenir.

Vajinismus nedenleri araştırılırken bir diğer yapılması gereken şey de jinekolojik muayenedir. Jinekolojik muayenede vajinal bölgede ilişkiye girmeyi zorlaştıracak, ağrıya neden olabilecek organik nedenlere bakılır. Jinekolojik enfeksiyonlar ilişki sırasında yanma ve ağrıya bağlı kasılmaları tetikleyebilir. Vajinal girişi engelleyen perde, bölme ya da anormal kızlık zarı şekilleri muayene sırasında saptanabilir. Tüm olası organik nedenlerin araştırılması sonrasında vajinismus tedavisine başlanabilir.

Vajinismus tedavisinde temel yaklaşım terapi ve çiftlerin tek ya da ortak katılımının olduğu egzersizlerdir. Kadının genital bölgesini anatomik olarak tanıması sonrasında ise kademeli bir şekilde dokunma ve vajinal giriş egzersizleri ile tedavi sürdürülür.

Vajinismus tedavisi sırasında acele edilmemelidir. Tedavinin başarısı için çiftlerin doktora ve kendilerine olan güveni de oldukça önemlidir. Vajinismusu tetikleyen sebeplerin kadına detaylı bir şekilde anlatılması ve açıklanması bilinç altı korku, kaygı ve endişelerin azalmasına ve zaman içinde ortadan kaybolmasına neden olur.

İleri evre vajinismusu bulunan çiftlerde nadiren ileri tedavi yaklaşımları uygulanır. Bura da kadına vajinal kaslardaki kasılmaları önleyecek çeşitli medikal tedavi yöntemleri yapılabilir.

Vajinismus tedavisinde kızlık zarındaki bölme ya da vajinal girişi kapatan çeşitli polip benzeri lezyonların alınması dışında doğrudan hastalığa yönelik cerrahi bir prosedür uygulanmaz. Medikal tedavilerin yeri ise sınırlıdır. Vajinismus güven ve önerilerin eksiksiz uygulanması ile kolay bir şekilde tedavi edilebilir. 


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

DİĞER MAKALELER