DÜNYA

Fransa'da kadın-erkek karışık, eşcinsellere kapıları açık, kadın imamlı cami projesi

Tarih
12 Şubat 2019
İzlenme
821 Kişi
Fransa'da kadın-erkek karışık, eşcinsellere kapıları açık, kadın imamlı cami projesi

Daha önce bazı ülkelerde hayata geçirilmiş kadın-erkek karışık cemaate hem erkek hem kadınların imamlık ettiği cami uygulamasının, Fransa'ya taşınmasına çalışılıyor. Paris'te eşcinsellere de kapılarını açacak kapsayıcı cami kurulması için başvuruda bulunan Kahina Bahloul, Fransa'nın ilk kadın imamı olmaya hazırlanıyor.

Kasım 2018'de Fatima Camii adında kapsayıcı, kucaklayıcı bir ibadethane inşa etmek için başvuruda bulunmuş olan Kahina Bahloul, France 24 kanalının Arapça servisine röportaj verdi.

Kahina Bahloul ile ilgili görsel sonucuİslami araştırmalar uzmanı ve 'Benimle İslam hakkında konuş' grubunun kurucusu Kahina Bahloul'u takdim eden sunucu, 39 yaşındaki konuğunun Fransa'nın ilk kadın imamı olma ve kadın-erkek karışık cemaate cuma namazı kıldıran ilk kadın imam yolunda ilerlediğini belirtti.

Bahloul de İslam'da baskı ve zulüm olmadığı görüşünü dile getirdi, bu sebepten kadınların camiye istedikleri gibi giyinerek girebileceğini, örtünme zorunluluğunun olmayacağını belirtti.

CamiCemaat üyelerinin cinsel eğilimlerinin kişisel tercihleri olduğunu, bu yüzden eşcinsellerin camide memnuniyetle karşılanacağını söyleyen Bahloul, tarihin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ve İslam'ın dinsel yorumlanmasında kadınların söz sahibi olmasının vaktinin geldiğini vurguladı.

Fransa'nın en prestijli yüksek eğitim ve araştırma kurumlarından biri olan École Pratique des Hautes Études'de (EPHE) İslami araştırmalar doktorası yapmış olan kadın uzman, geleneksel ve aşırılıkçı Selefi camilerde cemaate aktarılan İslam öğretisinden rahatsızlık duyduğunu belirtti.

"Bugün İslam'ın temel sorunu, topluma ya kadın düşmanı ya da ataerkil bakan bir erkeğin bakış açısından görülmesi. 21. yüzyılda dini metinlere daha farklı yaklaşmalıyız" diyen Bahloul, "Müslüman kadınların seslerini duyurmaları, ibadethanelerde yerlerini almaları önemli" diye altını çizdi.

Kadın düşmanı Selefi retorikle ve diğer muhafazakar fraksiyonlarla ömrü boyunca mücadele ettiğini, ancak 13 Kasım 2015'te Paris'i vuran eşzamanlı cihatçı saldırıların ardından kendini imam olmaya zorunlu hissettiğini vurguladı:

"Saldırılar o kadar şoke ediciydi ki, kendime, Fransız Müslüman bir kadın olarak bir şey yapmalısın dedim."  

Kahina Bahloul france24 ile ilgili görsel sonucuHala pek çok insanın özellikle dinde kadınların öncülüğüne, önderliğine tahammül edemediğini sözlerine ekledi.

Kadınlarla erkeklerin aynı mekanda eşzamanlı namaz kılmasının ama iki ayrı tarafta yer almasının öngörüldüğü caminin bir diğer sponsoru serbest gazeteci-felsefe profesörü Faker Korchane.

Projeye finansman sağlanması çalışmaları henüz başlangıç aşamasında. Buna rağmen yeni benzeri projeler için de hazırlık yapılıyor.

Örneğin Aydınlanmış İslam'ın Sesi örgütünün kurucularu Eva Janadin ile Anne-Sophie Monsinay da kapsayıcı cami kurmak için başvurdu. Simurg adınının konmasının planladığı camide namazda da kadınlarla erkeklerin tümüyle karışık bir biçimde yan yana oturmaları planlanıyor.(Sputnik)


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Tespit

    13 Şubat 2019
    3 0
    Şimdi bu "fuhşiyat" fiilinin faili yaratıklara (anladınız siz onu) ayetten de hadisten de delil ile gerçek anlatılabilir ama boşa çaba olur. Dertleri iddia ettiği İslam değil, itikadi kundakçılık. Ancak, o resimdeki kendini cami cemaati sanan güruhu oluşturanların her birinin suratının orta yerine, hemde şöyle hokkalı bir tükürük şart...
  • mehmet

    13 Şubat 2019
    2 0
    ulan arkadaş Hristiyan dünyasının papası var ama İslam dünyasın kimi var önüne gelen sapık yeni bir fitne fesat yapıyor ama İslam Dünyasından; kardeşim İslam'da bu yok. Bu yolunuz yanlış diyen ya da diyebilecek bir mekanizma yok bir üst mekanizma yok Yani sözü hüccet olan dini bir liderimiz yok. İslamı bu hale getirenler cehennemin dibine kadar yolunuz var.
DİĞER MAKALELER