DÜNYA

Cumhurbaşkanı Erdoğan-Vladimir Putin görüşmesi

Tarih
04 Eylül 2023
İzlenme
111 Kişi
Cumhurbaşkanı Erdoğan-Vladimir Putin görüşmesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile görüşmek için Rusya'nın Soçi kentine gitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağı, saat 12.15 sıralarında Soçi'ye iniş yaptı.

Tüm dünyanın takip ettiği görüşmede iki lider bir araya geldi.

Görüşmenin ana gündem maddesi, Moskova'nın çekilmesiyle sona eren Tahıl Koridoru Anlaşması olacak.

İki liderin gündemindeki bir diğer kritik başlık, Suriye'deki gelişmeler olacak.

İki liderin gündemi yoğun: Buluştular

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağı Rusya'ya indi - Son Dakika HaberleriAnkara-Şam hattındaki normalleşme süreci, sığınmacıların geri gönderilmesi için yürütülen çalışmalar ve PKK/YPG ile Arap aşiretleri arasında yaşanan çatışmalar masada olacak.

Zirvede, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki son gelişmeler de görüşülecek.

Öte yandan zirve öncesi açıklamalarda bulunan Putin, "Sizin yönetiminde Türkiye-Rusya ilişkileri büyük bir adım attı, ilişkilerimiz ticari konularda da ilerleme gösterdi." dedi.

"Ticaret hacmimiz pozitif bir şekilde ilerliyor." diyen Rus lider, "Seçimlerin ardından ilk kez yüz yüze bir araya geliyoruz. İki ülke arasındaki ticaret hacmimiz artıyor. Enerji alanındaki ilişkilerimiz güçlü şekilde ilerliyor. Ukrayna krizini ve tahıl koridorunu konuşacağız." şeklinde konuştu.

Turizmdeki gelişmeler: Rusya şu anda bizde bir numara

Putin'in ardından söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise iki ülke arasındaki ilişkilere ve tahıl koridoruna dikkat çekti.

Turizmdeki gelişmelere vurgu yapan Erdoğan, "En önemli konulardan birisi de turizmde gelişmeler. Turizm'de Rusya bizde şu anda bir numara." dedi.

İki ülke arasındaki ticarette yerli para birimi kullanılması

Erdoğan daha sonra, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde yerli para birimi kullanılmasıyla ilgili çalışmalara değindi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün burada merkez bankası başkanlarımızın bir araya gelmesi, birbirleri ile ayrıca görüşecek olmaları da aramızdaki ikili ilişkilerde yerli para birimine adım atma noktasında da önemli olduğuna inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan-Vladimir Putin görüşmesiTahıl koridoru: Bugün buradan ne sonuç çıkacak diye dünya da bekliyor

Daha sonra tahıl koridoruyla ilgili sözlerini sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tabii en önemli adım tahıl meselesi konusu. Bugün buradan ne sonuç çıkacak diye dünya da bekliyor. İnanıyorum yapılacak görüşmelerden sonraki basın toplantısında da az gelişmiş Afrika ülkelerine yönelik adım çok önemli olacak." şeklinde konuştu.

Enerji alanındaki iş birliği: İyi gidiyor

Enerji alanında iki ülke arasındaki iş birliğinde de güzel gelişmeler olduğunu sözlerine ekleyen, "Tabii Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'ndeki gelişmeler de sizlerin ifade ettiği gibi iyi ilerliyor. İlk ünite ile ilgili atılan adımlar da gayet güzel. Sinop Enerji Santrali ile ilgili de bir adım atmamız söz konusu olacak diye düşünüyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ifadeleri şöyle:

Türkiye Rusya arasındaki ilişkilerde özellikle şu andaki dış ticaret hacmimizin 62 milyar dolarda olması bizi gerçekten çok mutlu ediyor. Bugün burada merkez bankası başkanlarımızın bir araya gelmesi, birbirleri ile ayrıca görüşecek olmaları da aramızdaki ikili ilişkilerde yerli para birimine adım atma noktasında da önemli olduğuna inanıyorum. Tabii Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'ndeki gelişmeler de sizlerin ifade ettiği gibi iyi ilerliyor. İlk ünite ile ilgili atılan adımlar da gayet güzel. Sinop Enerji Santrali ile ilgili de bir adım atmamız söz konusu olacak diye düşünüyorum. Trakya'da bir hub'ın olacak olması da ayrı bir zenginlik unsuru. En önemli konulardan birisi de turizmde gelişmeler. Turizmde Rusya bizde şu anda bir numara. Tabii en önemli adım tahıl meselesi konusu. Bugün buradan ne sonuç çıkacak diye dünya da bekliyor. İnanıyorum yapılacak görüşmelerden sonraki basın toplantısında da az gelişmiş Afrika ülkelerine yönelik adım çok önemli olacak. Bir diğer konu da sanayi, savunma konusunda attığımız adımlar. Enerji sektöründe özellikle doğalgaz konusunda biz birinci derecede Rusya ile önemli ilişki içerisindeyiz. Bunu daha da geliştireceğimize inanıyorum. Bu yazın gerçekleşen yangınlarda gönderdiğiniz iki uçakla derdimize derman oldunuz. Bunu artırabilirsek çok daha isabetli olacak. Çünkü yazın hep bu tehdidin altındayız. Yeni kabinemin yeni üyeleri adına tekrardan çok çok teşekkür ediyorum. Yapacağımız toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum.

 


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

DİĞER MAKALELER