DÜNYA

Beyaz bayrak çeken rehine skandalı! İsrailli sözcü o soru karşısında ter döktü

Tarih
17 Aralık 2023
İzlenme
225 Kişi
Beyaz bayrak çeken rehine skandalı! İsrailli sözcü o soru karşısında ter döktü

Gazze'de 72 gündür devam eden katliamın ardından, İsrail'in sözde kurtarmak istediği 3 rehineyi vurması olayı tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Ellerinde beyaz bayrakla tehdit oluşturmadıklarını açıkça göstermeye çalışan İsraillilerin yine İsrail ordusu tarafından vurulması, uluslararası arenada geniş kitleler tarafından eleştirildi. İngiltere merkezli bir yayın platformunda konuşan İsrailli sözcü ise sorular karşısında oldukça zor anlar yaşadı.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, 3 İsrailli esirin Gazze Şeridi'nde öldürülmesinin sonrasında tüm dünyanın merakla beklediği soruya yanıt olarak, "3 rehine de bir tehdit oluşturmadıklarını anlayabilmemiz için her şeyi yaptı. Üzerlerinde bomba taşıdıkları yönünde şüphelenmeyelim diye üstsüz hareket ettiler ve anlamamız için beyaz bir bez tuttular"  ded ve yaşananlardan IDF'i ve kendisini sorumlu gösterdi.

BEYAZ BAYRAK AÇAN REHİNELERİ ÖLDÜRDÜLER

Gazze'de “yanlışlıkla” öldürülen esirlerin “beyaz bayrak” taşıdığı açıklandıİsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları hız kesmeden devam ederken, İsrail ordusunun bölgede tutulan 3 esiri öldürmesinin yankıları sürüyor. Olayın ardından bugün ilk açıklamasını yapan İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, "3 rehine de bir tehdit oluşturmadıklarını anlayabilmemiz için her şeyi yaptı. Üzerlerinde bomba taşıdıkları yönünde şüphelenmeyelim diye üstsüz hareket ettiler ve anlamamız için beyaz bir bez tuttular" şeklinde konuştu.

Gazze Şeridi'ndeki IDF askerlerinin, esirleri canlı olarak kurtarmaktan başka bir arzularının olmadığını ifade eden Halevi, "Bu olayda başarılı olamadık. Esirlerin ölümünden dolayı ailelerin derin üzüntüsünü hissediyoruz" açıklamasında bulundu.

ANLIK BİR KARAR

İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi: Gazze Şeridi'ne gireceğiz - Son Dakika HaberleriAnlık bir kararın ölümle sonuçlanabileceğini belirten Halevi, "3 rehine bir tehdit oluşturmadıklarını anlayabilmemiz için her şeyi yaptı. Üzerlerinde bomba taşıdıkları yönünde şüphelenmeyelim diye üstsüz hareket ettiler ve anlamamız için beyaz bir bez tuttular" şeklinde konuştu.

Rehinelere ateş açılmasının kurallara aykırı olarak gerçekleştirildiğini aktaran Halevi, "Beyaz bayrak çekip teslim olmak isteyenlere ateş açmak yasaktır. Ancak bu ateş çatışma sırasında ve baskı altında gerçekleştirilmiştir" dedi.

IDF'in olayla ilgili ön soruşturmayı bitirdiğini ve kara kuvvetlerine yeni protokoller gönderdiğini söyleyen Halevi, "Bulgular hakkında aileleri bilgilendirdik ve bunları şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıkladık" ifadelerini kullandı.

KAMERA KARŞISINDA TER DÖKTÜ

İngiltere merkezli LBC yayın platformunda konuşan İsrail hükümeti sözcüsü Eylon Levy, sorulara cevap verirken zor anlar geçirdi.

Eylon Levy, İngiliz sunucu Sangita Myska'nın "Sadece soruma cevap verin. IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri), onları Filistinli sivil olduğunu düşündüğü için mi vurdu?" sorusu karşısında soğuk terler döktü.

Eylon Levy, "Bu konuda yorum yapamam. Net biçimde korkunç bir hataydı." diyerek sorudan kaçmaya çalıştı.

 


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

DİĞER MAKALELER