SİYASET

Nihal Bengisu Karaca : Neden böyle oluyor?

Tarih
17 Mart 2016
İzlenme
3011 Kişi

TÜRKİYE neden saldırı altında?

Kısa aralıklarla hem 17 Şubat, hem 14 Mart’ta gerçekleşen iki saldırı da Ankara’yı hedefledi. Önce 29 kişi, sonra 35 kişi alçakça eylemlerin kurbanı oldu. Neden?

Baştan başlayalım.

Taksim-Gezi’deki basit bir çevre eylemini İstanbul ve giderek Ankara, oradan da Hatay ve çeşitli illerdeki kalkışmalara teşvik eden irade o gün neyi arzu ettiyse bugün de aynısını istediği için oluyor.

17-25 Aralık vesayet girişimini gerçekleştirenler, 19 Ocak’ta Türkmenlere yardıma giden TIR’ları neden durdurduysa, neden o gün orada olayı haber yapacak basın mensuplarını bulundurduysa; çözüm süreci PYD’ye yakılan selektörlerle neden bozulmuşsa, 6-8 Ekim’de neden bir serhildan girişimi yapılıp 52 kişinin ölümüne yol açılmışsa; Bese Hozat, Cemil Bayık ve Duran Kalkan neden art arda devrimci halk savaşı ilan edip Türkiye’ye savaş açmışsa; aynı şeyi hedefleyenler eldiven ve maşa değiştirip aynı şeyleri hedeflemeye devam ettiği için oluyor.

PKK’nın kırsalda yürüttüğü savaşı şehirlere taşımasından mustarip Kürt halkı, belki önceden sempati duyduğu örgütün zalimliğini oturma odasında deneyimlediği ve artık PKK’dan nefret ettiği için oluyor. PKK çağrılarına cevap alamadıkça delirdiği, delirdikçe de güç gösterisi yapmaya soyunduğu için oluyor.

HER ŞEYE RAĞMEN YENİLMEDİĞİMİZ İÇİN OLUYOR

Roosevelt ve Stalin Yalta’da bir araya geldiklerinde 1. Dünya Savaşı’ndan arta kalan bölüşümü tamamlamıştı. Şimdi Obama ve Putin 2. Dünya Savaşı’ndan arta kalan işleri tamamlamaya, bölgede kimin ölüp kimin ayakta kalması gerektiğine karar veriyor. O yüzden oluyor.

ABD ve Rusya, Suriye’yi Müslümanlığından arınmış ultra laik bir iktidara teslim edene kadar “azaltma” kararında ittifak ettikleri için oluyor. Türkiye’nin “Saçmalamayın, bu haksızlıktır. Esad sonrası iktidar profili halkın tercihiyle belirlenmezse bu coğrafyada kavga bitmez, daha büyük sorunlar çıkar ve biz bunlara göz yumamayız” demesi can sıktığı için oluyor.

Türkiye, içerideki vesayet odaklarını yendi; küresel ve bölgesel vesayet odaklarının vesayet tahtını da sallıyor. Emperyalistlerin ayakçılığını yapmayı bırakıp rüşdünü kazanmaya çalışan bir ülke olmakta ısrar ettiği için saldırıya uğruyor.

Kâh ABD ve Rusya, kâh ABD ve İran, IŞİD ile mücadele ediyor mazeretiyle PYD’ye “meşru aktör” muamelesi yaptığı, o PYD de PKK’yı desteklediği için oluyor.

Türkiye dış destekli iç kaos yaratma denemelerine karşı direnebildiği, “yenilmediği” için oluyor, yenilmediği için cezalandırılıyor.

17 Şubat ve 14 Mart saldırılarının ikisi de Azerbaycan ziyareti öncesinde oldu. Suriye’de karşı karşıya geldiğimiz için gövde gösterisi fırsatı kollayan Rusya, uyarıları takmayan uçağını düşürmüş olmamıza mal bulmuş mağribi gibi atladı. Ve bütün bunlar biraz da Azerbaycan’la imzalayacağımız olası anlaşmalar enerji bağımlılığımızı azaltacağı için oluyor.

Sıkıştıkça olmadık ittifaklar kuran, iç savaş için bahara; darbe için de kışlada açacak defnelere yatırım yapan, temennilerini gerçek gibi lanse edenler pişkin, rahat ve özgüven içinde terör yaltakçılığı yapabildiği için oluyor. Çizdikleri bölünmüş Türkiye manzarasıyla bölgesel ve Batılı “tayin edici”lere “Bir ayrışma- bölünme potansiyeli var, kullanın” mesajı verenler; “Terörü lanetliyorum” dedikten sonra “Erdoğan’la istikrar da olmaz, barış da!” diyerek PKK’nın akıttığı kanı alıp Erdoğan’ın ellerine monte edenler yüzünden oluyor.

NAİF MÜZAKERE MUHİPLERİ YÜZÜNDEN OLUYOR

Ama aynı zamanda; artık Türkiye’ye hizmetten çok KCK hiyerarşisi içindeki rolüne göre davranan, Kürtlere eziyet ederken kılı kıpırdamamış bir örgüte kamusal görünürlük kazandırmak için konumlandırılmış HDP, hiç ama hiç bedel ödemediği için oluyor. Tuğba Hezer gibi milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması hâlâ tartışılabildiği, bu konularda ipe un serildiği için oluyor.

Her şey gereğinden fazla(!) büyüdüğümüz, gereğinden fazla(!) önemli hale geldiğimiz ama büyümemizi ve etkinliğimizi eşgüdümlü çalışan bir güvenlik bürokrasisiyle tamamlayamadığımız, etkin güvenlik politikalarıyla koruma altına alamadığımız için oluyor.

Habertürk
17 Mart 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER