SİYASET

Mete Yarar : Kusursuz cinayet yoktur

Tarih
11 Ağustos 2016
İzlenme
4008 Kişi

Özellikle Adli Tıp çalışanlarının kullandığı bir ifade vardır; “Kusursuz cinayet yoktur” derler. Katil ya olay yerinde ya da geçmişte muhakkak bir iz bırakır ve bu izi takip ettiğinizde sonuçta katili görürsünüz. Bunu görmek için tecrübeye ihtiyaç var. Hem olay yeri incelemesine hem de süreç incelemesine ihtiyaç var. Onları üst üste koyduğunuzda belki olay yerinde hiçbir şey bulamayabilirsiniz. Ama yapılan planlı bir şeyse, muhakkak işin sonucunda katile ulaşırsınız.

Temmuz ayının ortasından itibaren yaşadığımız sürece baktığımızda, 15 Temmuz gecesi tek başına bir cinayet işlenmedi bu ülkede. Topluca öldürüldük. Aslında bunu yapanlar 15 Temmuz’un hem öncesinde hem de sonrasında onlarca, yüzlerce iz bıraktılar. Bu ülkeyi sevenler, faillerin bıraktığı bu izlerden gerçek suçluyu bulmak için çok iyi çalışmak zorunda. Yalnızca yaşananları okuyarak bugünü değerlendirmeye çalışırsak, önümüzdeki dönemde de yine ölmeye devam edeceğiz. Bizi öldürmeye devam edecekler.

***

Sayın Cumhurbaşkanı dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rusya’nın St. Petersburg kentinde bir araya geldi. İki lider bozulan ilişkileri onarmak, eski, hatta eskisinden daha iyi seviyeye çıkarmak için bir dizi çalışmanın başlatıldığını açıkladı. Açıklanan çalışmalar arasında savunma sanayiinde işbirliği yapmak da vardı. Suriye konusunda bazı noktalarda fikir ayrılıklarına rağmen beraber çalışmanın da ilk adımını attılar.

Şimdi bu gelişmeler ışığında üç tane olayı doğru değerlendirmezsek, daha sonra aynı sorunlarla karşılaşmayacağımızın garantisi var mı? Üç olay, Uludere, Suriye’nin uçağımızı düşürmesi ve son olarak Rus uçağının düşürülmesiydi. Bu üçünde nasıl tuzağa düşürüldüğümüzü anlamazsak açıkçası “buradan nasıl çıkacağız ve ilerleyeceğiz” sorusunu yanıtlamamız çok kolay olmayacak.

Örneğin Uludere hadisesi yaşandıktan sonra konuştuğum yetkililer bana şunu söylediler: “Uludere’deki olayın benzeri iki defa daha yaşanacaktı. Ancak bunları önlemiştik. Üçüncüsünde bu tuzağa düştük.” Demek ki süreci kontrol etmek istiyorsak, aynı hataya bizi sürükleyecek kişileri, olayları bir şekilde engellemek zorundasınız.

***

Suriye’nin bizim uçağımızı düşürdüğü olaya gelelim… O olay sırasında ve sonrasında şu soruyu sormakta yarar var: Bu olay çerçevesinde soruşturulan veya yargılanan havacı subay var mı? Eğer varsa soruşturuldukları/yargılandıkları konu siyaseti yanlış yönlendirmek üzerine mi, değil mi? Bu sorulara teker teker bakmak ve açığa çıkarmak zorundayız.

Rus uçağının düşürülmesinden önce de acaba Hava Kuvvetleri yetkilileri böyle bir tuzağın olacağı konusunda herhangi bir uyarı aldı mı? Bu sorunun yanıtı verilmezse, gerekli araştırma yapılmazsa, Sayın Cumhurbaşkanı’nın düzeltmeye çalıştığı konularda aynı hataya tekrar düşmeyeceğimizin garantisini kim verebilir?

Biz Rus uçağının düşürülmesi sırasında yaşanan olayları, elimizdeki bilgiler ve değerlendirmeler üzerinden konuştuk. Ama dediğim gibi her cinayet arkasında mutlaka bir iz bırakıyor. O gün için yapılan şey kusursuz gözükse de şimdi baktığımızda aslında arkasında çok fazla iz varmış ve bu izler ortaya çıkarılmamış. Bugünkü bilgiler ışığında ortaya çıkan fotoğraf da 9 ay önceki fotoğraftan çok farklıymış.

Teker teker kusursuz olarak öldürülmek istenmiyorsak, süreçleri ve süreçlerde yanlış yapan kişileri mutlaka ve mutlaka bulmak zorundayız. Bir daha aynı hataya düşmemek için…

Karar
11 Ağustos 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER