SİYASET

Mete Yarar : Kurtlar Vadisi Suriye’yi çekmenin tam zamanı

Tarih
30 Mayıs 2016
İzlenme
3527 Kişi

4 Temmuz 2003’de Irak’ın kuzeyinde Süleymaniye kentinde bulunan Türk özel Kuvvetleri’nin bir timinin, ABD askerleri tarafından tutuklanarak başlarına çuval geçirilmesini unutanınız yoktur sanırım. Peki bu teamül dışı muameleye karşı ne yapıldığını hatırlayanınız var mı? Bazı kişiler hatırlıyorlar ama yanlış bir olay üzerinden. Kurtlar Vadisi Irak filmini gerçek zannedip cevap verildiğini zannediyorlar. Her gerilim sonrası bir Kurtlar Vadisi filmi çekilmesi de zaten bundan sonra adet haline geldi.

***

Mavi Marmara olayı ardından Kurtlar Vadisi Filistin filmi çekilince de herkesin yüreği bir şekilde rahatlamış oldu. Birçok kişinin dizinin oyuncularına her filmin ardından kahramanlık destanı düzmelerinden de işin boyutunun nereye vardığı net olarak görüldü. Dizide ölen oyuncunun ardından cenaze namazı kılanlar olduğuna göre, oyuncuların gerçek anlamda Irak ve Filistin’e gittiğine inanlar da olacaktır. Şimdi Suriye’de bulunan ABD özel kuvvet askerlerinin kollarına YPG arması takmalarının ardından bir Suriye filmi çekme zamanı da gelmiş olabilir. İşin acınası bu durumunu bir kenara bırakarak gerçekle yüzleşmekte yarar var.

***

Bu yaşananlar tam anlamıyla bir Türkiye klasiği, “YPG yi eğitirken, teçhizat ve silahla donatırken ayrıca kara kuvvetleri gibi kullanırken göremeyip, ABD askerinin omzundaki YPG amblemine takılıp kalmak”. Bunu yüksek sesle dillendirip ABD’yi geri adım atmaya zorlamaktır. ABD, geçmişte yaşananların aksine bu sefer yapılanın doğru olmadığını ve hemen bu amblemlerin söküleceğini basının önünde cümle aleme açıkladı. Bir çoğumuzda bundan yeni bir zafer çıkarabildi. Bazı arkadaşlar, ‘Ne güzel diplomatik bir zafer kazanılmış senin derdin nedir’ diyebilirler. Ben de onlara bir sözle cevap vermek isterim. “Akıllı kişi rakibinin küçük zaferler kazanmasına fırsat verendir“ derler. Bu atasözü tam da bu durum için söylenmiş gibi duruyor. YPG’ye siyasi destek vermekten vazgeçmeyen ABD’nin amblem takmaktan vazgeçmesinin bize ne faydası olacaktır.

Amblem takmayınca daha mı az silah verecekler veya daha az mı eğitim veya daha az siyasi destek mi? Sanırım ABD bizi, Kurtlar Vadisi Suriye filmi çekme zahmetine sokmak istemiyor. Küçük diplomatik zaferler tattırarak işine devam etmek istiyor. Bir de bu küçük zaferlerin ne işe yarayacağını, Güneydoğu’da görev yapan askere ve polise anlatın, ülkesine asla dönemeyecek olan milyonlarca Suriyeliye anlatın, bir daha evlatlarını sevemeyecek olan şehit ailelerine anlatın.

***

Çünkü biz zaten filmler üzerinden sorunlarımızı çözmeye alışmışız, bir şekilde sorunun çözülmüş gözükmesini sağlayacak bir yöntem de buluruz. Sorun bu yaşanların etkilediği insanları inandırmakta. Onlar işleriyle ve canlarıyla uğraştıklarından hayali filmleri zaten seyredemiyorlar. Bu arada bir hatırlatma yapmakta yarar var sanırım ABD Özel Kuvvet askerleri yalnızca amblem takmıyorlardı. Üzerlerine giydikleri üniforma da YPG’ye aitti. Aman niye uğraşıyoruz ki zaten üniformayı gönderen de onlardı. Yani ABD’ye ablem taktıkları için mi yoksa bütün kıyafetleri sağladıkları için mi kızacağım. Vallahi ben işin içinden çıkamıyorum.

Neyse adamlar YPG armasını omuzlarından sökmüşler. Olay bitmiştir. Herkes dağılabilir.

Karar
30 Mayıs 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER