SİYASET

Mehmet Ocaktan : Acaba Bahçeli’nin aklında başka bir senaryo mu var?

Tarih
04 Mart 2017
İzlenme
4371 Kişi
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Kuzey Irak Kürt yönetimi lideri Barzani’nin Türkiye ziyareti ve Kürdistan bayrağının göndere çekilmesi ile ilgili yaptığı açıklamaları duyduğumda açıkçası aklım biraz karıştı. Çünkü Bahçeli’nin ifadeleri son derece sert ve de doğrudan iktidarı hedef alan açıklamalar.

Peki, referanduma sayılı günler
kala bu zehir zemberek açıklamalar ne anlama geliyor?

İsterseniz durumu biraz daha netleştirmek için Bahçeli’nin, “Ne oldu da Barzani Türkiye’de, hem de şu nazik ve hassas dönemde ağırlandı? Hangi bölgesel ve küresel politikanın yörüngesine girildi?” şeklindeki sorusunun arka planında gerçekten bir siyasal tasarımın olup olmadığını soralım.

Devlet Bahçeli’nin Kürtlerle ilgili genel anlamdaki bakış açısının pozitif bir çerçevede olmadığını, hatta zaman zaman bu konuda keskin ve incitici bir dil kullandığını biliyoruz. Sonuçta bu siyasal bir tercihtir, dolayısıyla kimse ırk tonu yüksek bir siyaset anlayışını benimsediği için MHP’yi suçlayamaz.

***

Ancak Bahçeli’nin Kuzey Irak yönetiminin bayrağını “Ankara’ya astırılan bez parçası” olarak niteleyen ağır ifadeleri, MHP’nin siyasi tavrının ötesinde başka bir anlam ifade ediyor. Daha da kafa karıştırıcı olanı, Bahçeli’nin AK Parti’ye mesaj niteliği taşıyan şu ifadeleridir: “Eğer Barzani, bize tercih ediliyorsa, ki bu da bir tercihtir, asıl bunu iyi niyetle yorumlayamam, samimiyetle okuyamam.”

Oysa AK Parti ve MHP anayasa değişikliği çalışmalarının ilk gününden bu yana, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi” ile ilgili her konuda mutabık kaldıkları bir ittifakı yürütüyorlar. Dolayısıyla referandumun selameti açısından, en azından şu aşamada birbirleriyle ilgili söyleyecekleri her söz ve sergileyecekleri her tavır son derece önemli.

Kimse MHP lideri Bahçeli’nin bu ittifaka başlarken, AK Parti iktidarının Kuzey Irak Kürt yönetimi ve genel anlamda Kürtlerle ilgili politikasından haberdar olmadığını söyleyemez. Ayrıca, Bahçeli’nin geçmişte AK Parti’nin Kürt sorununun çözümü konusundaki görüşlerine karşı nasıl acımasızca eleştirilerde bulunduğu da herkesin malumu... Bahçeli, ittifak görüşmelerinin ilk günlerinde eğer bu konuda ‘kırmızı çizgileri’ni net olarak ortaya koymuş da bugün ona istinaden böyle konuşuyorsa onu bilemem.

***

Ama eğer o gün bu konuda itirazi bir kaydı yoksa, o zaman bugün pekala birileri de çıkıp, “Tam da referandum arifesinde acaba Bahçeli başka senaryolar mı çalışıyor?” sorularını rahatlıkla soracaktır.

Doğrusu şeytanın avukatlığını yapmak istemem ama, ‘evet’ ve ‘hayır’ oylarının kritik çizgide seyrettiği bir dönemde Bahçeli’nin Barzani’yi görünce bu kadar celallenmesinin arkasında acaba başka bir durum olabilir mi?

Malum Abdülkadir Selvi geçtiğimiz günlerde Hürriyet’teki köşesinde “AK Parti açısından MHP iki ucu keskin bıçak. Çünkü AK Parti’nin çok önemli bir Kürt seçmeni var. Kürtlerden oy alan iki parti var. Biri HDP, diğeri AK Parti” şeklindeki analizi yüzünden Bahçeli’nin hışmına uğramıştı. Öyle ki Bahçeli, bir siyasi liderin öyle kolay dile getiremeyeceği “kılıç artığı” gibi zehirli bir ifade ile doğrudan Selvi’nin kimliğini hedef almıştı.

Bu sözler öyle durup dururken söylenebilecek sözler değil. Belli ki Bahçeli’yi kızdıran, hatta endişelendiren bir şeyler var.

Araştırma şirketlerinin ortaya çıkmaya başlayan verileri ve genel olarak MHP teşkilatlarından yansıyan hava, Bahçeli’ye karşı parti tabanından bir dip dalganın yükselmekte olduğunu gösteriyor. Eminim ki bu açıklamadan sonra MHP tabanının aklı biraz daha karışacaktır.

Acaba diyorum, Bahçeli partisindeki bu memnuniyetsizlik rüzgarı karşısında endişelendiği için değişik senaryolar okumaya mı başladı?

Karar
4 Mart 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Hilkat

    06 Mart 2017
    0 0
    Fitne çıkarmak için bu kadar düşmenize gerek yok.
  • gokhan

    05 Mart 2017
    0 0
    Ya bi git işine bu ulkede bu kadar basit analiz yapan gazeteciler maalesef hala var. Bi konuda birisiyle mutabık kaldın diye onun her hareketini olumluycaksin diye bisey yok.Millyetci reket partisinin genel politikalarını hala anlamkta gucluk cekmeniz gayet dogal cunku Bahceli inandiklarini soyler cikarlarini degil
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER