SİYASET

Fuat Uğur : Dedeleri de katildi ve Yahudi Karay Türklerinin yüzkarasıydı

Tarih
30 Ağustos 2016
İzlenme
5780 Kişi

Aslında bu konuyu en iyi Türkiye’de ilgi çekici bir gazeteciliğe imza atmış Amberin Zaman araştırır. Biliyorsunuz eşi Joseph Pennington kritik bir ülkede; Irak Kürdistanı’nın başkenti Erbil’de Başkonsolostu. Geçen yıl bu vakitlerde değiştirilmiş Washington’a çağrılmıştı. Damat bey daha önce de Erivan’da’ydı. Şu anda Dışişleri Bakanlığı’nda Irak’tan sorumlu kendisi. Kritik işlerin adamı yani.

Bir dönem anlı şanlı gazete patronlarının bile platonik olarak âşık olduğu Amberin’in de eli kolu bu yüzden hayli uzun. Bazı bilgileri bizzat kaynağından alıyor doğal olarak. Acaba bu yüzden mi 15 Temmuz’dan birkaç gün önce “Annem hasta” diyerek Türkiye’ye geldi ve darbe başarısız olunca yeniden ülkesine döndü diye insan sormadan edemiyor. Belki de Christian Amanpour ile aynı uçakla gelmişlerdir kimbilir?

Neyse, dediğim gibi Fetullah ile doğrudan iletişim kurabilecek bir pozisyonda Amberin. Bir telefonu yeter. Sonuçta bir zamanlar temsilcisi olduğu The Economist dergisinde Fetullah Gülen için “Peygamber” ifadesini(Prophet) kullanacak kadar onu yüceltmişti. Bu lafın kırk yıllık hatırı vardır öyle değil mi?

Bir sorsa hoca efendisine, “Nüfus cüzdanınızda annenizin Refia olan adını neden bir Yahudi adıyla; Rabin olarak değiştirdiniz” diye misal. Ardından aşağıda aktaracağım konulardaki soruları da yöneltebilir keza.

Başlıkta da belirttiğimiz üzere iki soru var:

1-Karay Yahudilerinden mi?

2-Dedesi ve sülalesi Ahlat’tan sürgün edilen katiller sürüsü mü?

İşte Fetullah’ın annesinin adını değiştirmesiyle ilgili ortaya çıkan bilgi, esasında bende uzun vakittir var olan bir bilgiyi de gündeme getirmeme sebep oldu.

Çünkü Erzurum’da Pasinler ilçesi Korucuk köyüne yerleşen Fetullah Gülen ve ailesinin Karay Türklerinden olduğu konuşuluyor uzun yıllardır. Bu konuyu bana yine bizim Ümit Akdemir aktarmıştı.

Karaylar ya da diğer adıyla Karaimler 10. Yüzyıl’da Bizans'tan sürgün olarak Hazar ülkesine gönderilen Museviliğin Karai mezhebine bağlı insanlar. O yıllarda Hazar Devleti sınırları içinde kalan Kırım topraklarına yerleştirildiler. Hazar hakanının Musevi inancını kabul etmesiyle, Karai mezhebi, Kırım'da yaşayan Türkler arasında da yayılmaya başladı. Bu inancı kabul eden Türk toplulukları, ilerleyen yıllarda 'Karaim' adıyla anılmaya başlandılar. Çok güzel ve arı bir Türkçeye sahiptirler. Dış görünüşlerinde Müslüman ama ayinleri İbraniyettir.

İbadetlerinden önce abdeste benzer şekilde ellerini yüzlerini yıkarlar, ellerini açarak dua ederler ve yüz sıvazlarlar. Kendilerine özgü kıyam, rükû ve secdeden oluşan bir tür namaz kılarlar. Ayakta ve yerde oturarak dua ederler. 

İddialar o ki Fetullah Gülen’in ailesi de Yahudi Karay Türklerinden. Ama cinsi ve cibilliyeti bakımından Karay Türklerinin yüz karası. Karay Türkleri Osmanlı döneminde İstanbul Karaköy’e geldiler. Karaköy adının da Karayköy’den bozularak geldiği sanılıyor. Ancak Osmanlı buradaki yapılanma ve örgütlenmeleri tehlikeli bulunca bir kısım Karay Türkü'nü parçalayarak Anadolu’ya gönderdi. Fetullah Gülen’in dedeleri de Bitlis’in Ahlat ilçesine yerleştirildiler.

Fetullah Gülen bu durumu geçiştirmek için çevresine Ahlat’a Siirt’in Tillo ilçesinden geldiklerini, soylarının da Bediüzzaman Said Nursi’ye dayandığını söylerdi.

Fetullah’ın dedeleri Ahlat’tan da sürüldüğü bilgisi var elimizde. İddialara göre Fetullah’ın dedeleri kısa süre sonra Ahlat halkına problemler çıkarmaya başladı. Halkın samanlıklarını ateşe verme, namuslarına dil uzatma derken kavgalar, ardından işlenen cinayetler peş peşe geldi. En son çıkardıkları kavgada hunharca adam öldürmeleri Ahlatlıların sabrını taşırdı ve bu sülalenin ilçeden kovulmasına karar verildi. İşte Erzurum’un Pasinler ilçesi Korucuk köyüne sürgün edilen Fetullah’ın sülalesi böylesine kirli bir geçmişe sahip.

Amberin Zaman’ın ilgisini çekti mi bilemiyorum ama 15 Temmuz darbesine ilk elden tanıklık etmek üzere gelip eli boş döndüğü için bir gazetecilik kıyağı yapmak istedim sadece.

Türkiye
30 Ağustos 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER