SAĞLIK

Bilim adamlarımız boş durmuyor

Tarih
12 Aralık 2015
İzlenme
1106 Kişi

İzmir'de kurulması planlanan "insan doku bilgi bankasında" kadavradan elde edilecek kemik, tendon, deri, kornea ve damarların saklanarak ihtiyacı olanlara nakledilmesi amaçlanıyor. 

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doku Tipi Laboratuvarı Sorumlusu ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Pirim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "iyi üretim uygulamaları" anlamına gelen Good Manufacturing Practices (GMP) kapsamında bir süre önce "insanda kullanılacak hücre ve dokuların üretimi" konusunda proje hazırladıklarını belirtti. 

Projenin amacını "kadavradan elde edilecek kemik, tendon, deri, damar ve korneaların işlenip hazırlanarak ihtiyacı olanlara iletilmesi" olarak tanımlayan Prof. Dr. Pirim, örneğin halk arasında "yama" olarak bilinen deri greftlerinin yanık hastalarında kullanılabileceğini söyledi. 

"İnsan yedek parçalarının" yabancıya nakledildiğinde reddedilmemesi için aselüler (hücre içermeyen) hale getirilebileceğini, özel bir işlemden geçirilebileceğini ve saklanabileceğini anlatan Pirim, dünyada bu işlemleri yapan az sayıdaki kurumun ürünlerini yüzlerce avroya satışa sunduğunu ifade etti. 


12 Aralık 2015

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER