SİYASET

Abdurrahman Dilipak : Jan Böhmermann diye biri!

Tarih
09 Nisan 2016
İzlenme
3198 Kişi

Jan Böhmermann ya da Rodner Figueroa! Can ya da Kemal Kılıçdaroğlu.. ZDF ya da Sözcü..

Tayyib Erdoğan ya da Michelle Obama. Veya Sema Ramazanoğlu... Aşağıda yurtdışından iki örnek ve yurtiçinden benzer birkaç örnek vereceğim..

Alman ZDF-Neo kanalında 1 Nisan’da “komik adam” Jan Böhmermann’ın programında okuduğu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a belden aşağı saldırı, hakaret ve ithamlarla dolu şiir, Alman yasalarına göre ağır cezada yargılanmayı gerektiren bir suç. Tabii dava açılması için önce Almanya’daki T.C. büyükelçiliğinin Alman Dışişleri Bakanlığı’na başvuruda bulunması gerekiyor. Görünen o ki, komik adamın “1 Nisan şakası” kendine pahalıya malolacak gibi.

Alman Ceza Yasası’nın 103’ncü maddesi, yabancı ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarına yönelik hakaret suçu işleyenlere üç yıldan 5 yıla kadar hapis öngörüyor.  Umarım bizim komik adamlar ve media tetikçilerinin kulağına kar kaçmıştır.. Akademisyen, gazeteci, STK temsilcisi filan bakmazlar.. Evet genişletilmiş eleştiri hakları var, ama bu hakkı kötü bir şekilde kullanamazsınız.. Bu hak hakaret içeremez. Latifenin latif olması gerekir.. Yoksa olana “eşşek şakası” denir.

İtiraf etmeliyim Jan bizim Can’dan daha komik değil. Kemal Kılıçdaroğlu da Jan’dan daha komik.. Tek fark var, Can ve Kemal bu komikliği gazeteci ve politikacı kimliği ile yapıyor.

Jan’ın programda okuduğu şiir ZDF’nin sitesinden kaldırıldı.. İslamifobia’ya destek veren Neo Naziler Jan’a destek vererek, o şiirin ZDF’nin internet sitesinden kaldırılmasına karşı çıkarken, halkın büyük bir bölümü Jan’a da, ZDF’nin bu şiiri internet sitesinde yayınlamasına da karşı. 

Merkel, Extra 3’ün Erdoğan klibine karşı farklı bir tavır almış, Davutoğlu’na, bu şiirin Erdoğan’ı incitmek üzere kasıtlı olarak yazıldığını söylerken, Alman hükümet sözcüsü  Erdoğan klibini basın özgürlüğü kapsamında görmüş, Türkiye’nin eleştirilerini yersiz bulmuştu.

Jan Böhmermann. Özür dilemediği, kendini bu aşağılık komploya kimin alet ettiğini söylemeden bu adı unutmayacağız.. 

Jan’ın densizliği tam da Kemal Kılıçdaroğlu’nun densizliği ile eşzamana geldi. Bu da her iki kesimi birden olumsuz etkiledi.. Kemal Kılıçdaroğlu’nun Bakan Ramazanoğlu’na terbiyesiz göndermesinin konusu Karaman’daki Ensar’la ilişkilendirilmeye çalışılan bir taciz olayı ile ilgili. CHP’liler bir süreden beri bu konudaki açıklamaları ile ortamı hayli germişlerdi. Bu iş bir yerde patlayacaktı ve patladı.. Can, Jan, Kılıçdaroğlu, Ramazanoğlu, Karaman, Ankara, Almanya hepsi birbirine karıştı.

Bakalım bu konuda bundan sonra neler olacak.. Sosyal media bu konuyu bir süre tartışacak. Bunu fırsat bilen birileri yangına körükle gitmeye çalışacak.. Birileri bu saldırganlara aynı üslubla cevap vermeyi deneyecek.. Bu olayın içeride de, dışarıda da yankıları olacak..

Bu olayın en önemli etkisini sanırım Sözcü ve bir iki mizah dergisinin bundan sonraki yayınlarında görülecek. Sosyal mediadaki birtakım ahlaksızlara da bu olay ders olacak.

Geçen günlerde basında “Michelle Obama’ya hakaret eden sunucu kovuldu!” başlığı ile sunulan bir haber vardı. Habere göre Michelle Obama’ya hakaret eden İspanyol sunucu çalıştığı TV kanalından kovuldu. Sunucusu Rodner Figueroa, İspanya’nın Univision kanalında yayınlanan “El Gordo y la Flaca” adlı eğlence programında açıklamalarda bulundu. Canlı olarak yayınlanan program sırasında modaya dair konuşma yapan Figueroa, Michelle Obama’yı kaba bir şekilde eleştirdi. Habere göre “Figueroa eleştirileri sırasında Michelle Obama’nın da aralarında bulunduğu bazı kişilerin kendilerini makyajla farklı kişilere dönüştürdüğünü kaydederek, “Dikkatli bir şekilde izleyin. Michelle Obama, Maymunlar Gezegeni filminin oyuncuları gibi davranıyor” dedi. Programın bir diğer sunucusu Lili Estefan, Figueroa’nın gülerek yaptığı bu yorum üzerine araya girmeye çalıştı. Raul de Molina adlı sunucunun ise Michelle Obama’nın oldukça çekici olduğunu söyleyerek durumu toparlama çalıştığı anlarda, sunucu Figueroa’nın “Ama bu gerçek” diyerek yorumunu savunduğu bildirildi. Olayın ardından Univision kanalından yapılan açıklamada, Figueroa’nın yorumunun ayıplanacak bir boyutta olduğu kaydedilerek, kanalın değerleri ya da görüşü olarak yansıtılmaması gerektiği ve sunucunun işine son verildiği ifade edildi. Program sunucusu Rodner Figueroa, 2014 yılında Daytime Emmy ödülü kazanmıştı. 17 yıldır Univision kanalında çalışan Figueroa, ‘El Gordo y la Flaca’ adlı programı 2000 yılında sunmaya başlamıştı.”

Jan skandalı bazı gerçeklerin anlaşılması için iyi analiz edilmesi gereken bir olay.. Birileri yapıp yanına kâr kalınca bu ahlaksızların cür’et ve cesaretleri artıyor. Şirretleşiyorlar.. İnsan hakları kutsala, namusa, şerefe tecavüzün koruma kalkanına dönüşüyor. Aslında bu da insan haklarına yapılacak en büyük kötülükten biridir.

Hadi Avrupa’ya Türkiye’yi şikayet edin.

Hadi, ZDF’yi protesto edin. Hadi ne duruyorsunuz..

Hadi, “durmak yok, yola devam..” 

Selâm ve dua ile..

YeniAkit
9 Nisan 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER