SİYASET

Abdulkadir Selvi : Seçimlerden sonra İYİ Parti’yi ne bekliyor?

Tarih
26 Şubat 2019
İzlenme
1698 Kişi

Yerel seçimlere damgasını vuran olay, Mersin’den geldi. İYİ Parti iddialı olduğu Mersin’de Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın adaylık başvurusunu zamanında yapamadı.

İYİ Parti’nin saat 17.26’da yaptığı başvuru işleme konuldu, ancak başvuru saat 17.00’ye kadar yapılamadığı için Kocamaz’ın adaylığı kabul edilmedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “İhanete uğradık, bizi içeriden vurdular”demiş, Kocamaz için DP’den adaylık başvurusu yapılmıştı. Mersin İl Seçim Kurulu’nun geçici aday listesinde de Burhanettin Kocamaz, DP Mersin büyükşehir belediye başkan adayı olarak yerini almıştı. Yapılan itirazlar üzerine Mersin İl Seçim Kurulu, Burhanettin Kocamaz’ın adaylığını incelemeye aldı. İtirazları haklı bulan İl Seçim Kurulu, Kocamaz’ın DP’den adaylığı kabul etmedi. Kocamaz’ın 27 Şubat Çarşamba günü saat 17.00’ye kadar YSK’ya itiraz hakkı bulunuyor. Tabii adaylık başvurusunda olduğu gibi itiraz başvurusunda da saati kaçırmazlarsa...

İYİ Parti’nin saat 17.26’da yaptığı başvuru Mersin İl Seçim Kurulu tarafından kabul edilmiş, ancak başvuru saat 17.00’den önce yapılmadığı gerekçesiyleKocamaz’ın adaylığı kabul edilmemişti. DP Mersin adayı Pınar İvenç geri çekilerek, Burhanettin Kocamaz bu partiden aday gösterilmişti. Hiç başvuruda bulunulmasa Kocamaz’ın DP’den aday olmasının önünde bir engel yoktu. O 26 dakika yok mu...

Kocamaz’ın DP’den de aday olamayacağına dair Mersin İl Seçim Kurulu’nun kararı, YSK’nın 03.03.2014 tarih ve 469 sayılı Mardin kararına dayanıyor. YSK’nın oybirliğiyle aldığı kararda Siyasi Partiler Yasası’nın 40. maddesine atıf yapılarak, “Bir siyasi partinin süresinde verilmediği için kabul edilmeyen aday listesinde yer alan kişilerin başka bir siyasi partide herhangi bir nedenle boşalmış bulunan yerler için aday gösterilmesinin mümkün olmadığına oy birliği ile karar verildi” deniliyor.

KORAY AYDIN İDDİASI

İYİ Parti’nin yerel seçimlerde en çok iddialı olduğu Mersin’de adaylık başvurusunda bulunulamaması partiyi zor durumda bıraktı. Meral Akşener’in “Mersin’de biz içeriden vurulduk” demesinin bir hikmeti var. Akşener, Mersin kumpasını çözmüş durumda. Ancak seçimler nedeniyle operasyon yapmıyor. Sadece İl Başkanı Servet Avcı görevden alındı. Partide, bir ayağı Mersin’de diğer ayağı ise İYİ Parti Genel Merkezi’nde olan çifte kumpas üzerinde duruluyor. İl Başkanı Servet Avcı’nın Mersin’deki ilişki ağı mercek altına alınmış durumda. İYİ Parti’ye yakın olan Yeniçağ gazetesinden Orhan Uğuroğlu ise 21 Şubat tarihli yazısında Akşener’e “İhanet dediğiniz Mersin skandalının tek sorumlusu Koray Aydın’dır” diye seslenmişti. Akşener’le birlikte MHP’den istifa ederek İYİ Parti’nin kurucuları arasında yer alan Koray Aydın, Teşkilat Başkanlığı’nı yürütüyor.

SEÇİMLERİN SÜRPRİZİ

YSK’nın 14 Aralık tarihinde ilan ettiği seçim takviminde, geçici listelerin 19 Şubat saat 17.00’ye kadar teslim edileceği yer alıyordu. İYİ Parti, 69 gün önceden ilan edilen takvime rağmen en iddialı olduğu yerde adaylık başvurusunda bulunamadı. Bu tablo karşısında insanlar “İyi ki bunların eline devlet teslim edilmemiş” diye düşünmez mi? Süleyman Demirel’in Ecevit için söylediği “Dört kaz teslim etsen, akşama üçünü kaybedip gelir” sözü hatırlanmaz mı? CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun karizmasını çizen ilk olay, aday olduğu seçimlerde oy kullanamamasıydı.

İYİ Parti siyasi kaderinin en önemli seçimlerinden birine gidiyor. Hani Tayyip Bey“beka seçimi” diyor ya, bu söz asıl İYİ Parti için geçerli. Eğer İYİ Parti yerel seçimlerde büyük bir hüsran yaşarsa, parti birçok gelişmeye gebe demektir.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER