SİYASET

Abdulkadir Selvi : Seçim ittifakında ilerleme sağlanıyor

Tarih
02 Şubat 2018
İzlenme
1392 Kişi
 CUMHURBAŞKANI Erdoğan, MHP ile yapılacak olan seçim ittifakının üzerine titriyor.
İttifaka zarar verecek olan hiçbir şeye izin vermiyor. AK Parti’nin yetkili kurullarında yaptığı değerlendirmelerde, “Seçim ittifakını milli ve yerli mutabakat olarak görüyoruz” diyor. İttifakın 2019 seçimleriyle sınırlı olmadığının altını çiziyor. “Büyük fotoğrafa odaklanın” uyarısında bulunuyor. Erdoğan ittifakın şeklinden ziyade ruhu üzerinde duruyor. Erdoğan ve Bahçeli bu konuda kararlı bir tutum sergiledikleri için, partilerin içinden aykırı bir ses çıkmıyor.

Ama seçim ittifakının nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin çalışmalar sürüyor. Önce ittifak modelinin üzerinde uzlaşmaya varılacak, sonra ona ilişkin yasal düzenleme yapılacak. 

16 Nisan’da yapılan Anayasa değişikliğinde 17. maddeye eklenen, “Anayasa’nın 67. maddesinin son fıkrası hükmü, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra birlikte yapılacak ilk milletvekili genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi bakımından uygulanmaz” düzenlemesi nedeniyle, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimi için yapılacak düzenlemede takvim sorunu yok. 

Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan, uyumla ilgili çalışmaların 2018 yılının ilk 6 ayında hazırlanması talimatını verdi. 

Ancak aynı esneklik yerel seçimler için geçerli değil. Uyum yasalarının en geç 28 Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirilmesi 
gerekiyor. 

Yerel seçimlerle ilgili komisyon çalışmalarını önemli ölçüde tamamladı. Yerel seçimlerde adaylık için 18 yaş sınırı getiriliyor, askerliğini yapmış olma engeli kaldırılıyor, seçim güvenliğine yönelik düzenlemeler yapılıyor. Sandık kurulu yapmadığı takdirde, vatandaşların kolluk gücünü çağırması ve sandıkların birleştirilmesi hükmü getiriliyor. Sandık müşahitlerine fotoğraflı kimlik kartlarının çıkarılması düzenlemesinden ise şimdilik vazgeçildi.

yazının devamını okumak için tıklayınız

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER