SİYASET

Abdulkadir Selvi : Mersin mitingi ve Kılıçdaroğlu’nun 2023 stratejisi

Tarih
06 Aralık 2021
İzlenme
1149 Kişi

CHP’nin Mersin mitingi öncesinde belediye meclisi toplantısında yaşanan gerilim nedeniyle endişeliydim. Allah’tan sağduyu hâkim oldu. En ufak bir sıkıntı yaşanmadan CHP’nin mitingi gerçekleştirildi.

Mersin’de CHP’nin büyük bir gövde gösterisi yapması bekleniyordu. O nedenle meydanların, caddelerin dolup taşması hedefleniyordu. CHP, bunu sağlamak için bölge illerini seferber etti. Sadece Mersin değil, Adana ve Hatay da CHP’li belediyeler tarafından yönetildiği için araçlarla insan taşındı. Beklendiği ölçüde bir gövde gösterisi olmadı ama canlı, kıpır kıpır bir kalabalık vardı. Mitingler demokrasi bayramıdır. Siyasi partilerin mitinglerinin kalabalık olmasından memnun olmak gerekir. Çünkü o zaman, kitleler çare olarak siyaseti görür. Eğer siyaset halkın umudu olmaktan çıkarsa o zaman devreye başka şeyler girer.

Hem çok kalabalık mitingler yapmak demek seçimlerin öyle sonuçlanacağı anlamına gelmiyor. Muharrem İnce’nin Maltepe mitingi az mıydı? Cumhuriyet mitinglerine katılım yüksek değil miydi? Sonuç ne oldu? Önemli olan milletin sandıkta vereceği karar. AK Parti’nin rakibinin Kılıçdaroğlu ya da Akşener olmadığını, “Ekonomi Partisi” olduğunu söylerken, ona işaret etmek istiyorum.

AK Parti ekonomiyi düzeltirse kimse önünde duramaz. Seçim sonuçlarını sokaklar değil, sofralar belirler.

İYİ PARTİ İLE YARIŞ MI

Mersin'de gövde gösterisi! Kılıçdaroğlu alanı tıka basa dolduran kalabalığa seslendi1- Mersin mitinginde, Kılıçdaroğlu’nun 2023 seçimlerine dönük stratejisinin ipuçları vardı.

2- CHP, Mersin’den başlattığı bölge mitingleri ile iktidarı erken seçime zorlamak istiyor. Erken seçim olmazsa da 2023 seçimleri için tabanını canlı tutmayı hedefliyor. Muhalefet açısından doğru bir strateji.

3- CHP’nin mitingleriyle hedefin sadece erken seçim değil, aynı zamanda muhalefette bir yarış olduğu anlaşılıyor. CHP, Mersin’den sonra ikinci mitingini Kocaeli’de yapacak. Mersin gibi Kocaeli de İYİ Parti’nin güçlü olduğu illerden biri. Kocaeli, Meral Akşener’in hem memleketi hem de seçim bölgesi. CHP, neden İYİ Parti’nin güçlü olduğu yerleri seçiyor? Yoksa CHP ile İYİ Parti arasında muhalefette birincilik yarışı mı söz konusu?

4- CHP, 2023’te sadece laik-Atatürkçü seçmeni değil, merkez sağ seçmeni de hedef alacak. Mitinglerinin teması olarak “Milletin Sesi”nin seçilmesi de bunu gösteriyor. Çünkü “millet” tanımını merkez sağ partiler kullanır. CHP ise “halk” derdi.

KILIÇDAROĞLU’NUN CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI

Dostlara özel davet: Demirtaş istedi Kılıçdaroğlu yaptı5- Mersin mitingi ile Kılıçdaroğlu bir kez daha cumhurbaşkanı adayı olduğunu gösterdi. Oysa cumhurbaşkanı adaylığı için Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş ismi ön planda çıkıyordu. Kılıçdaroğlu, lider olarak gücünü kullandı. Kendisini ön plana çıkarıp İmamoğlu ve Yavaş’ı geriletmeyi başardı. Milletin sesi mitingleriyle de Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adaylığı konusunda yeni bir hamle yapmış oldu.

İMAMOĞLU NEDEN YOKTU?

6- Mersin mitinginde komşu şehirler olması nedeniyle Adana ve Hatay Büyükşehir Belediye başkanları Zeydan Karalar ile Lütfü Savaş vardı. Ama İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Tunç Soyer’in olması nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş neden yoktu soruları soruldu. Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adaylığına hazırlanırken İmamoğlu ve Yavaş’ı kitlelere takdim etmek istemedi mi? Bakalım İstanbul’a bitişik şehir olduğu için Ekrem İmamoğlu, Kocaeli mitingine davet edilecek mi?

CEKET HAREKETİ

İmamoğlu, ziyaretlerinden önce Kılıçdaroğlu'ndan izin almış - Diken7- Mersin mitinginde Kılıçdaroğlu’nun klas bir hareketi vardı. Konuşurken çevik bir hareketle ceketini çıkardı. Yaşlı bir lider değil, dinamik bir Kılıçdaroğlu imajı çizdi.

8- Kılıçdaroğlu’nun sahnede ceketini çıkarıp konuşmasını gömleğiyle yapması iyi çalışılmış bir hareketti. Ama bunu önce Ekrem İmamoğlu İstanbul seçimleri sırasında yapmıştı ve beğenilmişti. İmamoğlu’nun ceketini çıkarıp kollarını sıvayıp genç, dinamik bir lider havasında konuşması ilgi görmüştü.

İşte fotoğrafı buraya bırakıyorum.

NUSAYBİN’DEKİ BOMBANIN HEDEFİ NEYDİ?

2011 yılıydı.

SON DAKİKA: Mardin Nusaybin'de üzerinde 2,5 kilo patlayıcı bulunan canlı bomba etkisiz hale getirildi - Takvimİçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Diyarbakır’dan başlayıp Şırnak ve Mardin’i içine alan bir bölge turuna çıkmıştık. Uğradığımız duraklardan biri Nusaybin’di. O günkü yazıma, “Kepenkleri kapalı, yürekleri açık insanların şehri, Nusaybin’den” diye başlamışım.

Terör örgütün baskısıyla kepenkler kapatılmış, adeta sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Sadece iki fırın açıktı. Beşir Atalay, şehir meydanındaki parkta halkla sohbet etmek istemiş ancak az sayıda insan dışında katılım olmamıştı. Beşir Atalay, “Kepenkleri açacağız” diye açıklama yapmıştı.

Nusaybin’de görev yapan ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Siirt mitinginde görevli polis memurunun aracının altına yerleştirilen bombanın bulunduğu haberleri beni o günlere götürdü.

PKK ile tarihin en başarılı mücadelesi veriliyor.

Bırakın kepekleri kapatmayı, adım adım PKK’nın bölgedeki kepekleri kapatması noktasına doğru ilerleniyor.

2023 SEÇİMLERİ ÖNCESİ MESAJ

Buna rağmen, PKK’nın bombalı araçla yapmayı planladığı eylemi iyi değerlendirmek gerekiyor. Bombanın hedefinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Siirt mitingi olduğu belli. İkinci hedef ise 2023 seçimleri.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • DRSN

    08 Aralık 2021
    0 0
    MİTİNGLER DEMOKRASİ BAYRAMIDIR DA NEDEN AVRUPADA NEDEN MİTİNG YOK ORADA DEMOKRASİ BAYRAMI YOKMU SELVİ SEN TAM Bİ GÜNE BAKANSIN NALINA MIHINA VURMAYI DEMİRELDEN ÖĞRENMİŞSİN
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER