SİYASET

Abdulkadir Selvi : Listelerdeki strateji ve sürprizler

Tarih
22 Mayıs 2018
İzlenme
3522 Kişi

AK Parti listelerinde sürpriz bekliyordum ama itiraf edeyim bu kadarını ben de beklemiyordum.

AK Parti’de 316 milletvekilinden 167’si listelerde kendine yer buldu. Böylece yüzde 48’i değişti. Asıl sürpriz bakanlarda yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, beşi hariç bakanların tümünü sahaya sürdü. Bu da seçimleri ne kadar ciddiye aldığını gösteriyor. Bir oy bir oydur ilkesiyle hareket etmiş. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimi önemli, Meclis o kadar önemli değil diye düşünenlere de böylece mesaj vermiş oldu. Ekonomi ekibinde ise tercihini kabinede kalmaları yönünde kullanmış. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Sanayi Bakanı Faruk Özlüiçin milletvekilliği değil, bakanlık tercih edilmiş. Ekonominin dalgalı seyir izlediği bir sırada yerinde bir tercih olmuş. AB Bakanı Ömer Çelik de yine milletvekili listelerinde yer almayan bir isim oldu. Bu da Erdoğan’ın siyasi değil teknik ağırlıklı ve dar bir kabine kuracağı anlamını taşıyor. Bu seçimlerde Meclis önemli değil şeklinde düşünenlerin aksine Erdoğan, Meclis’e ağırlık veren bir liste hazırladı. Ve çok önemli bir nokta, listelerde en büyük ağırlık İstanbul’a verilmiş. Erdoğan adeta ağır topları İstanbul’a yığmış. Enerji Bakanı Berat Albayrak ile Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya zaten İstanbul milletvekiliydi. Ama onların yanı sıra İstanbul siyasetinde karşılıkları olan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da İstanbul’a alınmış. Erdoğan genel başkan yardımcıları ve grup başkanvekillerinden de İstanbul’a özel bir yığınak yapmış. Kürtlerin yoğun olduğu İstanbul üçüncü bölgede görev yapan Mehdi Eker’i ise Diyarbakır’a çekmekle, bölge açısından güçlü bir mesaj verilmiş. Peki İstanbul’daki Kürt oyları ne olacak?

Adana’da ilginç bir durum var. AB Bakanı Ömer Çelik, milletvekili listelerinde yer almazken Ankara’lıların beğendiği bir isim olan Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, bu kez Adana’dan aday gösterilmiş.

LİSTE GÖSTERGELERİ

AK Parti’de listeler baştan sona kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damgasını taşıyor. AK Parti listesini birkaç başlık altında değerlendirmek gerekiyor.

1- Mevcut milletvekillerinden 140’ı listelere giremedi.

2- Listelerde 20 bakan kendine yer buldu. Bakanların daha çok İstanbul’a toplandığı gözlendi.

yazının devamını okumak için tıklayınız

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Aa

    22 Mayıs 2018
    0 0
    Listeler bizce çok güzel olmuş yerinde olmuş, başarılı olur cumhurbaşkanı mızın yılların birikimi olan tecrübesi ile olmuş diyoruz ki durmak yok yola devam inşallah Rabbimin izniyle gayret bizim ,zafer Allah'ın NOKTA
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER