SİYASET

Abdulkadir Selvi : Konut kampanyası nasıl olacak, Hazine arazileri hangi şartla verilecek

Tarih
01 Haziran 2022
İzlenme
1204 Kişi

Güne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’la Çevre Haftası etkinliği için bir araya gelerek başladık.

Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı da bize eşlik etti.

Nerede bir araya geldik? Ankara Millet Bahçesi’nde.

Millet Bahçesi olmadan önce sınırlı bir şekilde kullanılan bir alandı. Şimdi kütüphanesiyle, yeşil alanıyla Ankaralıların nefes aldığı mekânlardan biri oldu.

KİRA VE KONUT SORUNU

Çevre Bakanı Kurum’la Çevre Haftası etkinliğinde bir araya geldik ama tahmin edersiniz ki ilk soru kira artışlarıyla ilgili konuda geldi. İkinci soruyu siz tahmin edin.

Bildiniz. İkinci soru da ev yapmak isteyen vatandaşlara Hazine arazilerinin tahsisi ve konut üretimiyle ilgiliydi.

Kiraların astronomik bir şekilde arttığı, konut fiyatlarının roket hızıyla yükseldiği bir sırada çiçeğin, böceğin konuşulması beklenmez.

Çünkü halkın gündemi o.

KİRALARA YASAL DÜZENLEME GELİYOR

Akıl almaz bir şekilde yükselen kira konusundaki düzenleme yolda. Bakan Murat Kurum’un verdiği bilgiye göre 8-10 gün içinde Meclis’e sunulacak. Bu demektir ki haziran ayı içinde yasalaşacak.

İşte Bakan Kurum’un bu konudaki açıklaması:

“Kira artışlarını 1 yıllık TÜFE’ye göre yapmak zorundayız. Ama fahiş zam yapanlar var. Bu zamlar Borçlar Kanunu’na aykırıdır. Fahiş kira artışına maruz kalan vatandaşlarımız mahkemelere başvurmak zorundadır. Mahkemeler de Borçlar Kanunu’na göre karar vermek zorundadır. Kanuni oranların üzerinde zam yapıldığı şikâyetleri var. Vatandaşlarımız yüksek kira artışlarını bize bildirebilirler. Dört bakanlığımız ev sahiplerini ve kiracıları mutlu edecek şekilde çalışıyor. 1 hafta 10 gün içinde Sayın Cumhurbaşkanı’mız bu çalışmayı kamuoyuyla paylaşacak. Ardından da yasal düzenlemeyi Meclis’e sunup kanunlaştıracağız.”

KONUT KAMPANYASI GELİYOR

Kira ve ev fiyatlarındaki artışı dengelemenin bir yasal tarafı bir de arz yönü var. Bakan Murat Kurum da hatırlattı. Bir dönem konut fazlası oluşmuştu. Satışları teşvik etmek için kampanyalar düzenlenmişti. Şimdi konut açığı var. Çevre Bakanı Kurum, ağustos ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı bir konut seferberliği başlatacaklarını açıkladı. Bakan Kurum, “81 ilde ama en çok konut ihtiyacı olan illerde konut üreteceğiz. İnsanlar aidat öder gibi taksit ödeyecek” dedi.

KONUTLARIN MALİYETLERİ

‘TOKİ konut yapacak da bu işin maliyeti ne olacak? Mortgage oranları ve TÜFE’ye göre olursa bu yüksek bir maliyet getirmeyecek mi?’ yönündeki sorular çok geldi.

Çevre Bakanı bu işi çok iyi bilen birisi. İşe arsa maliyetlerinden başladı.

1- Konut maliyetlerinin yüzde 30-40’ı arsa fiyatlarından kaynaklanıyor. TOKİ’nin yapacağı konutlarda arsa maliyetlerinden kaynaklı bir artış yaşanmayacak. Bu, konut üretiminde yüzde 30-40 oranında daha düşük bir maliyet olacak demektir.

TÜFE ORANININ ALTINDA OLACAK

2- Mortgage kredisi veya enflasyon oranı bizim uygulamamızın tam tersi. TOKİ konutlarını TÜFE’ye endeksli olarak düzenliyoruz ama TÜFE’yi de yüzde 10’u aşmayacak şekilde düzenliyoruz. Yani enflasyon oranıyla eşgüdümlü değil. Biz enflasyon oranının ve Merkez Bankası’nın faiz oranının altında bir oranda fiyat düzenlemesi yapıyoruz.

FİYAT DÜZENLEMESİ

Ekonomist değilim ama ‘TOKİ’nin kampanyasında yıllık artış oranları nasıl tespit edilecek?’ sorusunun peşine de düşmedim değil. Örneğin TÜFE yıllık yüzde 120 çıksa bile fiyat artışında TOKİ’nin esas alacağı oran yüzde 10 olacak.

KONUTLARDAN KİM YARARLANACAK

Çevre Bakanı Murat Kurum’a bu konutların kime satılacağı da soruldu. “Bu projeleri evi olmayan dar gelirli vatandaşlar için yapacağız” dedi.

Peki ödeme konusunda devletin katkısı olacak mı?

Bakan Kurum bu soruya şu yanıtı verdi: “Maliyetleri birebir yansıtmayacağız. Sosyal konut kampanyasını 600-700 bin lira olarak başlatmayacağız. Konut alıcılarına destek vereceğiz.”

HAZİNE ARAZİLERİ PEŞKEŞ Mİ ÇEKİLİYOR

Hazine arazilerinin konut yapmak isteyen vatandaşlara verileceğine yönelik haberler üzerine, “Hazine arazileri peşkeş çekiliyor” diye manşetler atılmaya başlandı.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER