SİYASET

Abdulkadir Selvi : Erdoğan şifreyi verdi

Tarih
03 Ekim 2018
İzlenme
1767 Kişi

CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın moralini bir süredir bu kadar yüksek görmemiştim.

AK Parti Grup Toplantısı yeni bitmişti. Erdoğan, Meclis’ten ayrılırken gazetecilerin olduğu bölüme geldi. “Merhabalar nasıl gidiyor arabalar” diye takıldı. Güzel bir hava oluştu. 

Ama gazeteci her yerde gazeteci. Kanal D Muhabiri Seçil Özer bu fırsattan yararlanarak Erdoğan’a “Sorularımız olabilir mi?” dedi. Erdoğan grup konuşmasını işaret ederek, “Sorularınıza yanıt veremedim” diye karşılık verdi. Ancak “Hadi sorun” dercesine bir havası vardı. Seçil, “Af konusunda merak ettiklerimiz var” deyince Erdoğan, “Sabır, sabır, sabır...” diyerek yürümeye başladı.

Erdoğan, af konusundaki görüşlerini açıkladı. Şahsa karşı işlenen suçları devletin affetme yetkisi olmadığını söyledi. Ancak MHP af teklifini Meclis’e sundu. AK Parti ile MHP siyasette ‘cumhur ittifakı’ olarak uzun soluklu bir yürüyüşün içindeler. Bahçeli, af teklifini ittifaktan ayrı tutarak Erdoğan’ın elini rahatlattı. Ama nihayet itibariyle af konusu iki partinin ilişkileri açısından önemli olacak. Erdoğan’ın af konusundaki mesafeli tavrı biliniyor. AK Parti’nin hukukçu kurmayları af konusunda bir çalışma yaptılar. Siyahları ve beyazları ortaya koydular. AK Parti destek vermek ya da karşı çıkmak yerine üçüncü bir yolu tercih edebilir. 


ADAY KRİTERLERİ
Dün AK Parti yeni dönemin ilk grup toplantısını yaptı. Yani, başkanlık sisteminin ilk toplantısıydı. Erdoğan, AK Parti grubunda yerel seçimlere ilişkin ilk kez bu kadar net bir şekilde kriterleri ortaya koydu. Bakanların ve milletvekillerinin gözlerinin içine baka baka, “Kimse ‘Bu benim yakınımdır, bu benim şuyumdur, bu benim buyumdur’ diye bize aday teklifiyle gelmesin. Halkına tepeden bakan, gurur ve kibir abidesi adamları bize getirmeyin. Yerel seçimlerde aday belirlerken ehliyet ve liyakat en büyük kriterimiz olacak” dedi. 

Ancak dikkatinizi çekmiştir, “Birikimi ve projeleri ile hizmet etmeye uygunluk arz etmesi şartıyla AK Parti’nin kapıları herkese açık” ifadesini ilk kez kullandı. Buraya bir mim koyun. Nasıl ki Erdoğan Bakanlar Kurulu’nu siyasetten değil, AK Parti kadroları dışından seçti; belediye başkan adaylarını da belirlerken elini geniş tutmak istiyor. Ehliyet ve liyakatına inandığı, AK Partili olmayan, ancak şehirde karşılığı olup şehre hizmet edeceğine inandığı isimleri aday gösterebilir. Bakanlar Kurulu’nda olduğu gibi tamamı bu tür isimlerden olacak demiyorum. AK Parti şu ana kadar belediye başkan adaylarını belirlemek için 4 ayrı anket düzenledi. Mevcut belediye başkanları arasında çok başarılı isimler var. Elbette ki onlar da değerlendirilecek. 


KAYYIM ÖNLEMİ
Bu arada yerel seçimlerle ilgili yazacaklarım sadece bunlar değil.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER