SİYASET

Abdulkadir Selvi : Ekrem İmamoğlu strateji değiştirdi

Tarih
15 Aralık 2021
İzlenme
1294 Kişi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’da baş başa görüştüğü zaman İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan, İstanbul’un sorunlarına odaklanmasını, belediye başkanlığına yoğunlaşmasını istemişti.

Cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili tartışmalar hakkında da “Bu işin bitmesi gerekiyor” demişti. Kılıçdaroğlu“Öz olarak İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı yap, İstanbullulara hizmet et. Halk bizden hizmet bekliyor. Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmalarını sonlandır” demişti.

Ne oldu?

Ekrem İmamoğlu bir süre sessiz kaldı. Sonra Reuters haber ajansına açıklama yaptı. “Benim tek istediğim şey, İstanbul’a hizmet etmek” dedi. Bu sözden Kılıçdaroğlu’nun verdiği mesajın anlaşıldığı anlamı çıkıyor. Ama İmamoğlu bir şey daha söyledi.

Cumhurbaşkanı adaylığı sorulduğunda, “Günü geldiğinde, en doğru kararın ittifak sürecini yöneten genel başkanlar tarafından verileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU’NU RAHATSIZ ETTİ

Kılıçdaroğlu: İmamoğlu'nu iki yıl yakından izledimİmamoğlu’nun, cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili tartışmalara noktayı koymak yerine, adres olarak Millet İttifakı liderlerini göstermesi Kılıçdaroğlu cephesinde suratların asılmasına yol açtı. Çünkü İmamoğlu hem ben cumhurbaşkanı adayı değilim dememişti hem de benim cumhurbaşkanı adayım Genel Başkan Kılıçdaroğlu da dememişti. Tam aksine cumhurbaşkanı adayını Kılıçdaroğlu tek başına belirlemeyecek, Millet İttifakı liderleri belirleyecek mesajını verdi. Millet İttifakı liderleri kimler? Başta Meral Akşener, Temel Karamolloğlu ve Gültekin Uysal. Tabii bir de Millet İttifakı’na katılırlarsa Ali Babacan ile Ahmet Davutoğlu. Böylece Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayını belirleyecek olan 6 liderden biri konumuna düşürülmüş oldu.

İMAMOĞLU’NUN YENİ STRATEJİSİ

Kılıçdaroğlu ile görüşmesinden sonra İmamoğlu’nun nasıl bir yol izleyeceğini merak ettim. Çünkü Ekrem İmamoğlu, cumhurbaşkanı adaylığı konusunda en iddialı üç isimden biri. Meral Akşener onu, ‘İkinci Fatih’ ilan etti. Yüzünde “Rabbi Yessir” gördüğünü söyledi. Enerjisini 2023’teki cumhurbaşkanlığı seçimlerine harcamasını istedi. Daha ne desin? Bu desteklerin hiçbirini Kılıçdaroğlu ya da Mansur Yavaş için vermedi. İmamoğlu, Akşener’den çok güçlü bir destek aldı. HDP’nin de desteğine sahip. Ama Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’nu cumhurbaşkanı adayı olarak istemiyor. Çünkü kendisi aday. Ayrıca istese cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili tartışmalara son noktayı koymasını ister miydi?

Ekrem İmamoğlu’nun, Kılıçdaroğlu ile görüşmeden sonra Ankara’dan İstanbul’a dönerken kendisine yeni bir yol haritası çizdiği anlaşılıyor. Çünkü İmamoğlu tam aksine İstanbul’un sorunlarını odaklanmak ve cumhurbaşkanlığı tartışmasını sonlandırmak yerine vites yükseltti. Dilini sertleştirdi. Bakanları hedef aldı. Bu yeni bir strateji. İmamoğlu, kendisini bakanlarla muhatap kılarak genel siyasette önemli bir aktör olduğunu göstermek istiyor.

KILIÇDAROĞLU’NA KARŞI KILIÇDAROĞLU STRATEJİSİ

Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın adaylığı Kemal Kılıçdaroğlu'na soruldu: Karşı değilizEkrem İmamoğlu aslında Kılıçdaroğlu’nun stratejisiyle Kılıçdaroğlu’nu vurmayı tercih etti. Çünkü Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adaylığını kafasına koyduğu 1 yıldan beri yeni bir strateji uyguluyor. Çektiği videolarda, yaptığı konuşmalarda kendini ön plana çıkarıyor, cumhurbaşkanı adaylığı konusunda yöneltilen sorulara, olumlu yanıtlar veriyor, sert bir muhalefet yapıyor. Kılıçdaroğlu böylece cumhurbaşkanı adaylığında kendini ön plana çıkarırken, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın geriye çekilmesini sağlıyor. CHP lideri şu ana kadar bu stratejisinde başarılı oldu.

Ama sanıyorum bundan sonraki süreç aynı şekilde işlemeyecek. Çünkü Ekrem İmamoğlu, geri adım atmak yerine ön plana çıkmayı tercih etti.

Kılıçdaroğlu’nun istediği şekilde kendisinin cumhurbaşkanı adayı olmadığını açıklamadı. Yani son noktayı koymadı. Benim adayım, Genel Başkan’ım Kemal Kılıçdaroğlu demedi.

İstanbul’un sorunlarına odaklanmak yerine genel siyasete soyundu. Şimdiye kadar yapmadığının aksine bakanları hedef aldı.

İKİ BAKANI HEDEF ALDI

İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde terör örgütü mensuplarının işe alındığı iddiası üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, “Psikolojisi bozuk” diye yanıt verdi.

Kanal İstanbul’la ilgili konuşmasından dolayı Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’na “Sen hayatında bir tane küvette gemi oynatmış adam mısın?” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda yeni bir strateji izlemeye başlayan Ekrem İmamoğlu’nu dikkatle izlemekte yarar var. İmamoğlu’nun bu hamlesine karşı Kılıçdaroğlu’nun karşı hamlesi ne olacak?

ENGELLİ RESSAM MUHAMMED POLEMİĞİ

CHP
 Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir gazeteye verdiği röportajda engelli ressam Muhammed’in babasının oğluna iş istemek için Altındağ Belediyesi’ne gittiğinde, “Bir bez verelim, masaları silsin” denildiğini iddia etti. Bunun üzerine Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı çok sert tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu’nun doğruyu söylemediğini ifade etti. Muhammed’in ailesinin de bundan üzüntü duyduğunu açıkladı. Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı akademik dünyadan gelmiş, sanata ve sanatçıya çok duyarlı birisi.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER