SİYASET

Abdulkadir Selvi : Bakanlık kulisleri ve yeni kabinenin yapısı

Tarih
26 Haziran 2018
İzlenme
3119 Kişi

SEÇİMLERDEN sonra iki kritik mesaj geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletin partimize sandıkta verdiği mesajı aldık” dedi.

Muharrem İnce, “Bana yürü derlerse yürümeye hazırız” diye konuştu.

Liderler bir yandan seçim sonuçlarını analiz ediyor, diğer yandan da siyasetten, sandıktan çıkan sonuçların gereğini yerine getirmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı adayı gösterildiğinde Kılıçdaroğlu’nun karşısına aday olmayacağını açıklayan Muharrem İnce, “41 yıl sonra yüzde 30 barajını aşan Muharrem İnce siyasetten silinir mi?” dedi. Muharrem İnce şimdi Kılıçdaroğlu’ndan yüzde 31’in gereğinin yerine getirilmesini bekleyecek. Seçim sandığından CHP’de değişim çıktı.

Muharrem İnce, seçim gecesi basın toplantısı yapmayarak, muhalefetin liderliği fırsatını kaçırdı ama gecikmeli basın toplantısında ayakları yere basan değerlendirmeler yaptı. Siyasette 6 kez gidip 7 kez gelerek imkânsız görünen bir başarıya imza atan Süleyman Demirel, seçim kaybettiği gece yeni bir mücadelenin fitilini ateşlerdi. İnce, yine de iyiydi. İnsan zekâsıyla alay eden formüllere prim vermeden, “Seçim sonuçlarını kabul ediyorum. Galip gelmiştir yapılacak bir şey yoktur” deme yürekliliğini gösterdi. Değerlendirmeleriyle uzun soluklu bir siyasetçi portresi çizdi.

BAKANLAR İSTİFA EDECEK Mİ?

24 Haziran seçimlerinde temsil oranı çok yüksek bir Meclis oluştu. 1991 seçimlerinde benzer bir tablo yaşanmıştı. Bu arada hem Meclis hem hükümetle ilgili takvim belirlenmeye başladı. YSK Başkanı Sadi Güven, kesin sonuçların 5 Temmuz’da açıklanacağını ilan etti. 8 Temmuz’da ise milletvekilleri yemin edecek. Ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan yemin edecek. Erdoğan seçim gecesi yaptığı balkon konuşmasında yeni dönemin yol haritasını da verdi. Erdoğan, yemin töreninden sonra yeni hükümetin kuruluşunu gerçekleştirecek. Yeni sistemde Meclis’te güvenoyu aranmayacağı için, Erdoğan ilan ettiği gün Cumhurbaşkanlığı Hükümeti işbaşı yapacak. Yeni kabinede gözler ekonomi yönetiminin üzerinde olacak. Bu arada milletvekili seçilen bazı bakanların istifa ettirilerek kabinede yer alması düşünülüyordu. Başbakan Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Adalet BakanıAbdulhamit Gül ile Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın ismi geçiyordu. Ancak AK Parti’nin Meclis’te çoğunluk sağlayamaması nedeniyle nasıl hareket edileceği kestirilemiyor. Peki kabine kimlerden oluşacak? Milletvekili olmak için istifa etmeyen bakanların kabinede yer alması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şaşırtıcı bir kabine kuracağı söyleniyor. Bazı bakanların ilk kez kamuoyunun önüne çıkacağı söyleniyor. O nedenle sürprizleri olan ama siyasi değil, daha çok teknokrat yönü ağır basan bir kabine olması bekleniyor. Bazı önemli bürokratların ve işadamlarının ismi konuşuluyor. Ama siz siz olun bakan-toto oynamayın. Çünkü Erdoğan’ın bu kez çok şaşırtıcı bir kabine yapması bekleniyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER