SİYASET

Abdulkadir Selvi : Anketler konuşuyor

Tarih
22 Şubat 2018
İzlenme
2158 Kişi
 AK Parti düzenli olarak anket yaptıran bir parti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemden bu yana sistematik olarak anket yaptıran bir lider. 16 yıldır iktidarda kalıp, girdiği her seçimi kazanmak tesadüfi olmuyor. Halkın nabzını iyi tutmak gerekiyor. 

Özal da, Demirel de anketleri ciddiye alan liderlerdi. Anketler ayna gibi. Aynadaki görüntüsüne bakıp, kendisine çeki düzen vermek ise lidere kalıyor. 

19 Şubat tarihinde yayınlanan, “Anketlerden çıkan çarpıcı sonuçlar” başlıklı yazımda verdiğim anket sonuçları kamuoyu tarafından büyük bir ilgiyle takip edildi. 

Orada AK Parti’nin kısa bir süre önce ara verdiği ülke çapındaki araştırmalara şubat sonu, mart başı gibi yeniden başlayacağını duyurdum. Ama Kürt seçmene yönelik yüz yüze görüşme yöntemiyle çalışmanın yapıldığını, Ege Bölgesi başta olmak üzere bazı bölgesel anketlerin devam ettiğini duyurdum.

Anketi yapan firmaya ilişkin hangi tarihler arasında yapılmış, kaç kişi ile görüşülmüş, hangi yöntem kullanılarak gerçekleştirilmiş gibi bilgileri paylaşmadım. 

Çünkü bir firmanın değil, AK Parti’nin resmi bir anlaşma çerçevesinde çalıştığı, ücretini ödeyip, araştırma yaptırdığı birkaç firmanın anketlerinin ortalaması olduğu için, künyeye ilişkin bilgiler vermedim. Birkaç firmanın araştırmasının ortalaması olduğunu da zaten yazının başında belirtmiştim. 

Ama 8 Şubat tarihli, “Anketlerde Afrin nasıl gözüküyor” başlıklı yazıda, MAK Araştırma Şirketi’nin verilerinden yararlandığım için, künyesini vermiştim. Bundan çekinmem. Önümüzdeki günlerde, hangi şirketin, hangi tarihler arasında, kaç kişi ile hangi yöntemle bu araştırmaları yaptığını yazacağım.


İKİ FARKLI GÖSTERGE
Bu arada bir de anketleri okuma sorunumuz ortaya çıktı. Bir partiye oy vereceğini bildirenlerin oranıyla, o partinin oy alabileceği havuz aynı şeyler değil. AK Parti’ye oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 49-50 çıkıyor. 

İki gösterge var.

1- Partilere oy vereceğini söyleyenlerin oranı.
2- O partiye oy verebileceklerini söyleyenlerin oranı.

CHP’ye oy verebileceğini söyleyenlerin oranı bir ara yüzde 31’e ulaşmıştı. Ama oy verenlerin oranı yüzde 25 olarak gerçekleşti. CHP’nin oyu yüzde 22-23 gözüküyor ama oy verebileceğini söyleyenlerin oranı yüzde 27 seviyesinde. 

AK Parti’ye oy verebileceğini söyleyenlerin oranı yüzde 55 gözüküyor. 7 Haziran seçimleri öncesinde bu oran yüzde 43-44’e kadar gerilemişti. Partiler iyi bir performans gösterirse, o havuzdan daha fazla oy alabilirler.

yazının devamını okumak için tıklayınız

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Mustafa

    23 Şubat 2019
    0 0
    ÖSYM tarafından başta İktisadi ve İdari Bilimler, Siyasal Bilgiler, İktisat ve İşletme Fakültesi mezunu adaylar için gerçekleştirilen KPSS A Grubu Alan Bilgisi sınav sonuçları 29 Ağustos 2018 tarihinde açıklandı. Aradan 6 aylık bir zaman dilimi geçmesine ve diğer tüm mezun gruplarına ihtiyaç duydukları unvan ve sayılarda kadro müjdeleri verilmesine rağmen İİBF mezunları için henüz emeklerinin karşılığını alabilecekleri ciddi bir ilan gelmedi. lütfen bu konuyuda gündeme getirirmisiniz
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER