GÜNCEL

Soçi’de üçlü zirve: Teröre karşı ortak mücadele vurgusu

Tarih
14 Şubat 2019
İzlenme
424 Kişi
Soçi’de üçlü zirve: Teröre karşı ortak mücadele vurgusu

Rusya'nın Soçi kentindeki üçlü zirvede İdlib'in geleceğinin öne çıkması bekleniyor. Zira bugünkü zirve, Rusya ve Türkiye arasında geçen yıl yine Soçi'de bir mutabakata varılmasına karşın, İdlib'e silahsızlandırılmış ve terörist gruplardan arındırılmış bir tampon bölgenin hala oluşturulamamış olduğu bir döneme denk geliyor.

Soçi Mutabakatı ile üzerine aldığı taahhütleri Türkiye, sürenin dolmasına rağmen yerine getirememiş olsa da Rusya hep sabırlı davrandı ve anlaşmanın sahada uygulanmasının kolay bir iş olmadığı vurgusunu yaptı. Fakat Rus Dışişleri'nden, teröristlerin İdlib'deki varlığına sonsuza kadar tahammül edilmeyeceğine ilişkin gelen açıklamalar sıklaşmaya başladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan- Rusya Devlet Başkanı Vladimir PutinNitekim Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, hiçbir mutabakat kapsamında terörist grupların İdlib'deki varlığının korunmasına izin verilemeyeceğini vurgularken Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da üçlü zirveden görüşmeden hemen önce yaptığı açıklamada, terörist grupların İdlib'deki devam eden varlığının ve Soçi mutabakatına tamamen uyulmasının bugünkü üçlü zirvede tartışılacak başlıca konulardan biri olduğunu kaydetti.

Diğer taraftan Soçi'deki üçlü görüşme, ABD askerlerinin çekilmesi sonrası Suriye'nin kuzeyinde güçler dengesinin nasıl olacağının hala belirsizliğini koruduğu bir zamanda gerçekleşiyor. Rusya, bu bölgenin kontrolünün Suriye hükümetine geçmesi gerektiğini söylüyor.

Recep Tayyip Erdoğan - Vladimir PutinErdoğan: Umutlarıın bu toplantıya bağlamış kardeşlerimize müjdeler vereceğimize inanıyorum

"Biz nasıl Suriye'de akan kanı durdurmak için mücadele veriyorsak, başkaları da çatışmaların sürmesi için gizli açık çalışıyor. Basiret, feraset ve uzlaşıyla hareket ederek şimdiye kadar bu çevrelere bekledikleri fırsatı vermedik" diyen Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Özellikle şair Sadi Şirazi; 'hakiki dost saadet zamanında değil, sıkıntılı zamanında el tutan kimsedir' buyuruyor. Türkiye olarak biz de Suriye halkının en zor zamanlarında yanlarında olduk. Şu ana kadar 35 milyar dolar gibi bir yardımı biz mültecilere her alanda yapmış vaziyetteyiz. Komşumuz Suriye'nin bir an önce  huzuru, barışa, refaha kavuşması için elimizden geleni yaptık, yapmayı da sürdürüyoruz. Bugün bir kez daha umutlarını bu toplantıya bağlamış kardeşlerimize müjdeler vereceğimize inanıyorum."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan RuhaniErdoğan: Suriye halkı bizden sevindirici haberler bekliyor

Sözlerine İran'da Devrim Muhafızları'na yönelik yapılan saldırıda hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek başlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şunları söyledi:

"Putin'in ev sahipliğinde Soçi'de bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyor, Putin'e teşekkür ediyorum. Kritik bir dönemde çok kritik bir zirve. 8 yıldır silahların gölgesinde hayata tutunmaya çalışan Suriye halkı, bizden kalıcı siyasi çözüm yolunda sevindirici haberler bekliyor. Bugüne kadar yaptığımız 3 toplantıda da beklentileri boşa çıkarmadık. Tüm sıkıntılara, provakasyonlara rağmen Astana ruhunu kararlılıkla muhafaza ettik. Altını çizerek ifade etmek isterim ki Astana platformu, Suriye'de akan kanın sona ermesi için en başarılı girişimdir."

 

Erdoğan'dan Putin'e: Fırat'ın doğusu temizlenmeden Suriye'nin bütünlüğü sağlanamaz

Suriye konulu dördüncü 'Üçlü Zirve Toplantısı'na katılmak üzere Soçi'de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "PYD/YPG Münbiç ve Fırat'ın doğusundan temizlenmeden Suriye'nin bütünlüğü sağlanamaz" dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Türkiye ile yürütülen çalışmalar sayesinde Suriye'de önemli mesafe katedildiğini ifade etti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan RuhaniRuhani: Suriye'nin geleceğine sadece Suriyeliler karar vermeli

Putin'in ardından söz alan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suriye'nin geleceğine sadece Suriyelilerin karar vermesi gerektiğini vurguladı.

"Bütün teröristlerle mücadele edilmeli" diyen Ruhani, "Yabancı müdahale ve terör tehdidinden kurtulmuş Suriye'nin önemini görüştük, toprak bütünlüğünü vurguladık" diye konuştu.

Türkiye'nin endişelerini anladıklarını belirten Ruhani, şöyle devam etti:

"ABD maalesef Suriye'de ve Irak'ta terör gruplarını koruyor. Terör yapılarını kullanarak amacına ulaşmaya çalışıyor. En iyi çözüm Suriye'deki merkezi hükümet olacaktır. Suriye ve Türkiye arasında yapılmış anlaşmalar, bu konuda atılacak adımlardan birisi olabilir. İran, Rus dostlarımızla birlikte Suriye ve Türkiye arasındaki dostluğun tesisi için çalışmaya hazırdır. Atılacak her türlü adımın Suriye'deki durumu karıştırmasından endişe etmekteyiz. Yeniden inşaya başlamak için çalışmalar başlatılmalı."

 

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: Bölgedeki terörün kaynağı ABD ve İsrail'dir

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, dün akşam İran'ın güneydoğusundaki Sistan-Belucistan bölgesinde meydana gelen ve 27 askerin hayatını kaybettiği intihar saldırısına ilişkin açıklamalarda bulundu. Ruhani, bölgedeki terörizmin ABD ve İsrail'den kaynaklandığını, bazı petrol zengini ülkelerin de teröre finansman sağladığını söyledi.

Putin: İdlib'de teröristlerin varlığına tahammül gösteremeyiz

Rusya lideri Putin, "İdlib bölgesinde teröristlerin varlığına tahammül gösteremeyiz. Buradaki terör yuvasının yok edilmesine ilişkin adımları değerlendirmemizi öneriyorum" ifadesini kullandı.

Ayrıca Putin, Suriye'nin kuzeydoğusu hakkındaki güvenlik sorunlarının bu ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenliği temel kabul edilerek çözülmesi gerektiği vurgusunu yaptı.

Rus lider, yardıma ihtiyaç duyan yaklaşık bir milyon Suriyeli sığınmacı olduğunu ve BM ile uluslararası toplumun Suriyelilere yardım edilmesi konusunda daha aktif bir biçimde rol almasını beklediğini kaydetti.

Son olarak Putin, "Bugünkü görüşmemizin hem bize hem de Suriye'ye gerekli olan sonuçları getireceğinden eminim" dedi.

'Suriye' konulu Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi başladı

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Suriye topraklarının neredeyse tamamında çatışmasızlık rejimine uyuluyor, şiddet olayları azalıyor. Bu, Astana sürecinin bir sonucu" dedi.

Putin, "Suriye'nin anayasasını hazırlayacak komitenin çalışmalarını en yakın zamanda başlaması çok önemli" diye konuştu.


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

DİĞER MAKALELER