GÜNCEL

Reuters: Muhalefetin en büyük sorunu HDP

Tarih
07 Mart 2023
İzlenme
278 Kişi
Reuters: Muhalefetin en büyük sorunu HDP

HDP'nin ittifaka desteğinin İyi Parti tabanında rahatsızlığa yol açacağı belirtildi. CHP'den de oy kaybının yaşanabileceği belirtilerek, bu tablodan "Muhalefetin en büyük sorunu" şeklinde söz edildi.

 

 

 

Millet İttifakı, birçok kez düzenlediği toplantılar sonrası cumhurbaşkanı adayını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olarak belirledi.

Kılıçdaroğlu'nun adaylığının ilan edilmesinden sonra konuşan HDP Eş Başkanı Mithat Sancar, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun adaylığı hayırlı olsun. Kendisiyle genel merkezimizde konuşmak için ziyaretini bekliyoruz." dedi.

HDP'nin ortaklık mesajı

"HDP, üstüne düşeni yapacak." ifadesini kullanan Sancar'ın mesajı, muhalefet cephesinde yankılandı.

Reuters, HDP'nin 14 Mayıs seçimlerinde muhalefetin ortak adayını destekleme konusunda ittifakla görüşme çağrısının, çeşitliliğe sahip bloğun "bazı milliyetçi unsurları arasında tedirginliğe neden olduğunu" yazdı.

"Milliyetçi seçmenlerin desteğini baltalayabilir"

İttifaktan ismi açıklanmayan yetkililer, haber ajansına verdiği demeçte, kapatılma davasıyla karşı karşıya olan HDP ile bu tür görüşmelerin, "milliyetçi seçmenlerin desteğini baltalayabileceğinden endişe edildiğini" söyledi.

"Muhalefetin en büyük sorunu"

Analizde, Sancar'ın, HDP'nin Kılıçdaroğlu'nu desteklemesinin önünü açabilecek görüşmeler yapmak üzere muhalefeti davet ettiği belirtildi ve şu ayrıntılar aktarıldı:

İttifaktan bir partinin üst düzey yetkilisi, Sancar'ın davetinin 'biraz erken' olduğunu söyledi. HDP'nin nasıl destek vereceği konusunun muhalefetin en büyük sorunu olduğunu anlattı. 'HDP'nin açık desteği, özellikle İyi Parti ve tabandan (olumsuz) tepkiler alacaktır.' dedi.

"HDP desteği son derece kritik." şeklinde konuşan söz konusu yetkili, ancak bunun başka yerlerden desteği azaltabileceğini de sözlerine ekledi.

İyi Parti ve CHP'den gelen desteği azaltabilir

İttifakın başka bir partisinden üst düzey bir isim de kamuoyunda HDP desteğinin İyi Parti ve CHP'den gelecek desteği sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 2-3 oranında düşürebileceğine dikkati çekti.

İyi Parti'nin Millet İttifakı'nda yer alması nedeniyle bazı HDP seçmenlerinin muhalefet bloğunu desteklemeyeceği de adı açıklanmayan yetkililerce dile getirildi.

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

DİĞER MAKALELER