Irak ve Türkiye arasında 1973’de varılan anlaşma kapsamında Kerkük ve çevresindeki kuyulardan günlük 500 bin varil civarında ham petrol borularla Ceyhan (Yumurtalık) Deniz Terminali'ne ulaştırılıyor. Bu petrol buradan da uluslararası pazarlara naklediliyor. İran bu hamleyle bölgede kendisine rakip olarak gördüğü Türkiye ile izlediği politikalardan rahatsız olan ve bu konuda Ankara ile işbirliği içinde olan Erbil’i devre dışı bırakmayı hedefliyor.
IRAK ANAYASASI’NA AYKIRI
Söz konusu anlaşmanın Irak Anayasası’na aykırı olduğunu savunan Bölgesel Kürt Yönetimi Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, “Bağdat’ın, Kerkük petrolleri üzerinde tek başına tasarruf hakkı yok. Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesine göre; Kerkük petrolü konusunda Bağdat ve Erbil’in birlikte karar alması gerekiyor. Dolayısıyla Tahran ile bizim müdahil olmadığımız bir anlaşmanın geçerliliği yok” dedi.
50 YILLIK ANLAŞMA HEDEF ALINIYOR
Barzani’nin son Türkiye ziyaretinde de konunun gündeme geldiğini belirten yetkililer, Tahran ve Bağdat’ın, söz konusu mutabakatla Ankara-Erbil arasında 2014’te imzalanan 50 yıllık petrol anlaşmasını hedef aldığını belirttiler.
KERKÜK PETROLLERİ
Kerkük-Yumurtalık hattının Erbil için hayati derecede önemli olduğuna dikkat çeken Barzani’ye bağlı Kürdistan Demokrwat Partisi Kerkük Sorumlusu Kawez Mala Perwez, “Kürt Bölgesi ekonomisinin şahdamarı Kerkük petrolleridir. İran ve Irak aralarında birleşerek bu damarı kesmek istiyorlar. Bizden, habersiz yapılan ve tarafımızda onaylanmayan anlaşmaların hiçbir meşruluğu yoktur” diyerek mutabakata tepki gösterdi.
YORUM YAPIN
Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.