GÜNCEL

Dokunulmazlık yasasına onay

Tarih
08 Haziran 2016
İzlenme
288 Kişi
Dokunulmazlık yasasına onay

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Erdoğan, fezlekeleri bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngören Anayasa değişikliğini onayladı.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle:

“6718 sayılı ‘Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Anayasanın 89 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir.”

ŞİMDİ NE OLACAK?

Bu anayasa değişikliğine göre Meclis Anayasa Komisyonu ile Adalet Bakanlığı’nda bulunan 796 fezlekeye bağlı binlerce dosya doğrudan savcılıklara gönderilecek. Böylece 148 milletvekili hakkında önceden başlanan soruşturma işlemine devam edilecek.

20 Mayıs itibariyle haklarında fezleke düzenlenen 148 milletvekili, Anayasa’daki “yasama dokunulmazlığı” ayrıcalığından yararlanamayacak. Bu milletvekilleri savcılıklarca ifadeye çağrılabilecek, gözaltına alınabilecek, mahkemelerce haklarında tutuklama kararları verilebilecek.

Anayasa Mahkemesi, Anayasa’nın diğer hükümlerine aykırılık gerekçesiyle CHP ve HDP milletvekillerince yapılan bireysel başvuruları reddetmişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de haklarındaki suçlamalarla ilgili yargılanacaklar.

796 fezlekeden 300’e yakınını HDP milletvekilleri hakkındaki “terör” suçlamaları oluşturuyor. Anayasa teklifi öncesinde iktidarın tepkisine hedef olan isimlerden HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, “silahlı terör örgütüne üye olmak ve yönetmek, silahlı terör örgütüne silah sağlamak, örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” konularında suçlanıyor.

HEDEFTEKİ DOSYALAR

Ankara’da 17 Şubat’taki saldırıyı gerçekleştiren teröristin taziyesine giden HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün dosyalarında “terör örgütü propagandası yapmak”, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik”, “suçu ve suçluyu övme” suçlamaları yer alıyor.

Demirtaş hakkındaki 87 fezlekede, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “örgüt adına bilerek ve isteyerek suç işlemek”, “Türkiye Cumhuriyetini alenen aşağılamak”, “devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılamak” gibi suçlamalar öne çıkıyor.

Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’nin dosyalarının büyük bölümü ise “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasından oluşuyor.

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

DİĞER MAKALELER