GÜNCEL

Çin hükümeti Elon Musk'ı Birleşmiş Milletler'e şikayet etti

Tarih
28 Aralık 2021
İzlenme
386 Kişi
Çin hükümeti Elon Musk'ı Birleşmiş Milletler'e şikayet etti

Çin Hükümeti, Elon Musk'ın uzay şirketi SpaceX tarafından fırlatılan uydularına çok sert tepki göstererek Birleşmiş Milletler'e başvuruda bulundu.

 

Çin, milyarder girişimci Elon Musk'ın uzay şirketi SpaceX tarafından fırlatılan uyduların geçtiğimiz yıl uzay istasyonuyla neredeyse iki kez çarpışmasının ardından, BM'ye ABD'yi uyarma çağrısında bulundu.Birçok Çinli sosyal medya kullanıcısı da, uyduların “Amerikan uzay savaşı silahı” olduğunu savundu.

Pekin tarafından bu ayın başlarında Birleşmiş Milletler Uzayın Barışçıl Amaçlarla Kullanımı Komitesi'ne (UBAKK) sunulan yakın tarihli bir raporda, uzay istasyonunun Starlink uydularıyla çarpışmasını önlemek için Temmuz ve Ekim aylarında 'çarpışma önleme kontrol önlemleri' uygulandığı açıklandı.

Çin'in Viyana'daki daimi misyonu tarafından sunulan raporda, “Pekin, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nden, yukarıda belirtilen bilgileri Dış Uzay Antlaşması'na taraf olan tüm devletlere dağıtmasını talep ediyor” denildi.

Rapora ayrıca, taraf devletlerin hem hükümet hem de sivil toplum kuruluşları nezdinde uzayda yürütülen ulusal faaliyetler için 'uluslararası sorumluluk taşıması gerektiği' eklendi.

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nde astrofizikçi olan Jonathan McDowell, Guardian'a verdiği demeçte, bir ülkenin bir 'bilgilendirme bülteni' aracılığıyla şikayette bulunmasının 'son derece olağan dışı' olduğunu söyledi.

Çarpışmalar uzayda nadir görülen bir olay değil ancak McDowell'a göre uyduların fırlatılma hızı ve sayısı nedeniyle bu tür olaylar son yıllarda arttı. ABD'li astrofizikçi, “Starlink bunun büyük bir parçası” diye ekledi.

 

(Yeniakit)

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

DİĞER MAKALELER