GÜNCEL

Antalya'da Türkiye-Rusya-Ukrayna zirvesi sonrası açıklamalar

Tarih
10 Mart 2022
İzlenme
229 Kişi
Antalya'da Türkiye-Rusya-Ukrayna zirvesi sonrası açıklamalar

Rusya-Ukrayana arasındaki savaş 15'inci gününe girerken, Türkiye taraflar arasında arabuculuk yaparak tarihi bir zirveye öncülük etti.

Rusya ve Ukrayna'nın dışişleri bakanları Sergey Lavrov ile Dmitro Kuleba, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığında Antalya Diplomasi Forumu'nda bir araya gelerek toplantı gerçekleştirdi.

Saat 11.25'te başlayan toplantı 12.50'de sona erdi.

Toplantının ardından ise Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ayrı ayrı basın açıklaması yaptı.

DMİTRO KULEBA'NIN AÇIKLAMALARI

Dmitro Kuleba'nın açıklamalarından satır başları:

"Ben buraya insani bir amaçla geldim. Amacımız Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek.

Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız. Çözüm için çabamız sürecek. Bu formatta yeniden görüşürüm."

SERGEY LAVROV'UN AÇIKLAMALARI

Sergey Lavrov'un açıklamalarından satır başları:

"Konuşulanlar kağıt üstünde kalmasın, çözüm olsun istiyoruz. Bugünkü Ukrayna krizinin temelinde yatan sorunların çözümüne yönelik her girişimi destekleriz.

Herhangi bir şekilde gerçek müzakere yolunun yanlış yere kullanılmamasını istiyoruz. Bugün şu anlaşıldı müzakerelerin yerini alacak hiçbir şey yoktur.

Türk arkadaşlarımızın inisiyatifiyle insani konuları ele aldık. Sivillerimizin zarar görmemesi için hangi tedbirleri almamaz gerekiyor bunu konuştuk. Siviller kalkan olarak kullanılıyor.

Rusya tarafının insani koridor açılması önerisini tekrarladık. Güzergahlar durumu kontrol edenler tarafından belirleniyor. En güvenli güzergahları seçiyoruz.

Son müzakerelerde Rus tarafı kendi münazaralarını ayrıntılı bir şekilde sundu. Tüm tarafların, AB’nin görüşlerinin de ele alınarak Ukrayna krizinin çözüme kavuşturulmasını istiyoruz.

Diğer ülkelere saldırmayacağız, Ukrayna'ya da saldırmadık.”

 

(Ensonhaber)

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

DİĞER MAKALELER