GÜNCEL

Adil Gür'den 'İdlib' anketi! Harekat sürmeli mi, şehitlerin sorumlu kim?

Tarih
02 Mart 2020
İzlenme
1242 Kişi
Adil Gür'den 'İdlib' anketi! Harekat sürmeli mi, şehitlerin sorumlu kim?

Türkiye Bahar Pınarı Harekatı'na hız verdiği günlerde Adil Gül Araştırmaİdlib operasyonlarıyla ilgili yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı. 29 Şubat ile 1 Mart 2020 tarihleri arasında Türkiye’nin 7 Coğrafi bölgesinde 28 şehirde  bin 104’ü kadın 2 bin 225 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. Katılımcıların yüzde 63'ü "Türkiye’nin bekasını tehdit eden Suriye’den gelen dış tehdidi engellemek" için İdlib'te bulunduğunu söylerken, 34 askerimizi İdlib'te şehit edilmesinin sorumlusu olarak Rusya'yı görenlerin oranı yüzde 71.5, Türkiye İdlib'te kalıp operasyona devam etmeli diyenlerin oranı ise 65.2 oldu.

Size göre Türkiye'nin Suriye'de -İdlib'te bulunmasının nedenleri şunlardan hangileridir?

- Türkiye’nin bekasını tehdit eden Suriye’den gelen dış tehdidi engellemek: Yüzde 63

- Türkiye’nin üniter yapısını–birliğini tehdit eden PKK/PYD terör devleti yapılanmasını: Yüzde 60.1 … Suriye’nin birliğini sağlamak: Yüzde 30.6

- Kürtlere yönelik bir harekattır: Yüzde 12.0

- Suriye’den toprak koparmak: Yüzde 10.6

 

Seçmenlerin siyasi tercihlerine göre Suriye'nin kuzeyine neden gidildiğine dair düşünceleri neler?

- AK Partililerin yüzde 77.1'i, CHP'lilerin yüzde 65.8'i, MHP'lilerin yüzde 72'si, İyi Partililerin 62.8'i, HDP'lilerin yüzde 21'i İdlib operasyonunun "dış tehdidi engellemek" için yapıldığına inanıyor.

-AK Partililerin yüzde 69.6'sı, CHP'lilerin yüzde 60.6'sı, MHP'lilerin yüzde 75.9'u, İyi Partililerin 65.9'i, HDP'lilerin yüzde 15.2'si "PKK Terör devletini engellemek" için gidildiğini düşünüyor.

 

İdlib'te 34 askerimizi kim şehit etti, suçlusu kim?

Askerlerimizi İdlib'te şehit olmasının sorumlusu olarak ankete katılanların yüzde 71.5'i Rusya'yı görüyor. Yüzde 14.8'i ise şehitlerin sorumlusu olarak Esed rejimini görüyor.

 

Türkiye İdlib'te ne yapmalı?

Türkiye'nin İdlib'te bundan sonra ne yapması gerektiği sorusuna ankete katılanların 65.2'si operasyonlara devam edilmesi yönünde görüş bildirdi. Ankete katılanların yüzde 18.7'si ise operasyonların durdurulmasını istedi.

Bölge PYD ve diğer terör gruplarından temizlendikten sonra Türkiye ne yapmalı?

Bölge terör örgütlerinden sonra Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde kalmaya devam etmesi gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 51 çıkarken, bölgeden ayrılmalı diyenlerin oranı ise yüzde 49 oldu.

Sınırın öte yakasındaki PKK-PYD-YPG- DEAŞ terör örgütleri Türkiye için tehdit mi?

Suriye'nin içinde barınan terör örgütlerinin Türkiye için tehdit olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 88.7 olurken, o terör örgütlerinin Türkiye için tehdit olmadığını düşünenlerin oranı ise 11.3'te kaldı.

Rusya, ABD ve bazı ülkeler sizce terör örgütlerine niye destek veriyor?

Rusya, ABD ve bazı Batı devletlerinin terör örgütlerini "kendi ülkelerinin çıkarları için destekliyorlar" diyenlerin oranı 40.1 olurken, "Terör örgütlerini destekleyerek, Türkiye'yi zora sokmak istiyorlar" diyenlerin oranı 28.6 çıktı. "İsrail'i destekleyecek bir devlet yaratmak istiyorlar" diyenlerin oranı 18.3 çıkarken,  "O bölgede Kürtlerin de bir devleti olsun istiyorlar" diyenlerin oranı yüzde 13'te kaldı.

Adil Gür'den 'İdlib' anketi! Harekat sürmeli mi, şehitlerin sorumlu kim?ABD, Rusya Türkiye'nin dostu mu müttefiki mi?

ABD Türkiye'nin dostu diyenlerin oranı yüzde 6,3 olurken, ABD Türkiye'nin dostu değil diyenlerin oranı yüzde 93,7 oldu. Rusya Türkiye'nin dostu olduğunu düşünenler yüzde 9,3 çıkarken, dostu değil diyenlerin oranı yüzde 91,7 çıktı. İran için Türkiye'nin dostu diyenlerin oranı 14,6 olurken, dostu değil diyenlerin oranı 85,4 çıktı.


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

DİĞER MAKALELER