GÜNCEL

ABD'den Türkiye'ye F-16 satışına onay

Tarih
07 Nisan 2022
İzlenme
381 Kişi
ABD'den Türkiye'ye F-16 satışına onay

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışının ABD ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olacağı belirtildi.

 

Türkiye ekim ayında, 40 adet F-16 savaş uçağı ve 80'e yakın uçağın modernizasyonu için ABD'ye teklif mektubu göndermişti.

Anlaşmanın tamamlanması için ABD bürokrasisinin onay sürecinin sonuçlanması bekleniyordu.

ABD'den yanıt geldi

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin ABD Kongresi'ne mektup gönderdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Yasama-Kongre İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Naz Durakoğlu'nun imzasını taşıyan mektupta, gergin ilişkileri kabul ederken, aynı zamanda Türkiye'nin Ukrayna'ya desteğini ve savunma bağlarını bölgede kötü niyetli etki için önemli bir caydırıcı olarak nitelendiriyor.

Mektup, satış için herhangi bir güvence veya zaman çizelgesi sunmazken, Ankara'nın Rus S-400 sistemlerini satın almasının ardından Washington'un cezai eylemlerinin "ödenen önemli bir bedel" olduğunu vurguluyor.

"Satış Kongre'den bildirim gerektirecek"

Mektupta, "Yönetim, bu satışın ABD ulusal güvenliğinin yanı sıra uzun vadeli NATO ittifak birliği, ekonomik ve ticari çıkarlarıyla olduğuna inanmaktadır. Önerilen satış Kongre'den bir bildirim gerektirecektir." ifadeleri kullanıldı.

Bakanlık açıklamada, Türkiye'ye potansiyel F-16 savaş uçağı satışının ABD ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olacağına ve NATO'nun uzun vadeli birliğine hizmet edeceğine inandığını söyledi.

ABD, Türkiye'ye yaptırım uygulamıştı

ABD'nin NATO müttefiki ile ilişkileri, özellikle savunma sanayiinde zor bir süreçten geçiyor.

ABD ile Türkiye'nin Patriot anlaşmazlığı, sonrasında Türkiye'nin Rus hava savunma sistemi S-400'leri alması ikili ilişkileri gerginleştirmişti. ABD, savunma alanında Türkiye'ye yaptırımlar uygulamış ve Türkiye'yi F-35 programından çıkarmıştı.

Türkiye'nin savaştaki kritik rolü sonrası ABD'den sıcak mesajlar geldi

Öte yandan, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşta Türkiye'nin kritik bir rol üstlenmesi Türkiye'nin NATO içindeki önemini de artırdı.

Almanya ve Hollanda'nın başbakanlarının Ankara'yı ziyaret etmesinin ardından ABD'den de Türkiye'ye sıcak mesajlar geldi.

Ancak yine de satış kararının Kongre'den şu şartlarda onaylanması beklenmezken, Biden'ın Kongre'nin kararına göre hareket edeceği tahmin ediliyor.

 

(Ensonhaber)

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

DİĞER MAKALELER