GÜNCEL

ABD heyeti Patriot'lar için ikinci kez Türkiye'ye geliyor

Tarih
14 Ocak 2019
İzlenme
236 Kişi
ABD heyeti Patriot'lar için ikinci kez Türkiye'ye geliyor

Türkiye'ye 3,5 milyar dolarlık "Patriot" füze savunma sistemi teklifinde bulunan Amerika Birleşik Devletleri'nden, Ankara'ya ikinci kez heyet geliyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye'ye Patriot teklifine yönelik müzakereler başlıyor. ABD Savunma Bakanlığı heyeti, yarın Ankara'da olacak. Savunma Sanayii Başkanlığı'nda görüşmelerde bulunacak.

ABD Patriot teklifini Türkiye'ye sundu

ABD heyetinin 3 Ocak'ta Ankara ziyaretinde gündeme getirdiği 3,5 milyar dolarılık Patriot teklifi değerlendirilecek. 2 gün sürecek görüşmelerde, Dışişleri Bakanlığı'ndan da yetkililer yer alacak.

ABD heyeti Patriotlar için ikinci kez Türkiyeye geliyor

Washington, bu süreçte Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi almaktan vazgeçmesini de talep ediyor. Ankara ise kararlı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, S400'ler ile ilgili, "Türkiye'nin S400'lere ihtiyacı var. Bunun anlaşması da bitmiştir inşallah en kısa sürecede alacağız." ifadelerini kullanmıştı.

S-400 ile F-35'lerin aynı ortamda bulunmasının sıkıntıya sebep olacağı yönündeki iddialara da Türkiye tepki gösteriyor. ABD'li heyete bu konuda teknik bir sorun ile karşılaşılmayacağı da anlatılacak.

Patriot alımında Ankara'nın ön koşulları var. Bunlar arasında uygun kredi, teknoloji transferi, ortak üretim bulunuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 3,5 milyar dolar değerindeki Patriot sistemlerinin Türkiye'ye satışına 19 Aralık'ta onay vermişti. ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, "Dışişleri Bakanlığı, tahmini 3,5 milyar dolar değerinde 80 MIM-104E Güdümü Yükseltilmiş Patriot füzesi, 60 İleri Kabiliyet Patriot-3 (PAC-3) füzesi ve ilgili ekipman satışını onaylamaya karar verdi. Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, bu satış konusunda bugün Kongreyi bilgilendirdi." açıklamasını yapmıştı.


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

DİĞER MAKALELER